Societat 09/05/2012

La crisi fa augmentar els casos de cavalls abandonats perquè els amos no se'n poden fer càrrec

El refugi de Fonollosa assegura que cada cop és més difícil trobar persones que puguin mantenir els animals

Acn
2 min
La majoria de cavalls que arriben al refugi de Fonollosa han estat maltractats, són vells o estan malalts / ACN

FonollosaTenir un cavall en una hípica pot costar uns 300 euros mensuals. Un preu que, amb la crisi, molts amos ja no poden assumir. L'Associació en Defensa dels Èquids ha alertat que cada cop són més freqüents els casos de cavalls abandonats pels seus propietaris perquè no poden fer front al cost del manteniment. A Fonollosa (Bages) hi ha un refugi on recullen aquests cavalls i treballen per recuperar-los físicament i emocionalment.

Mai abans n'havien tingut tants; amb 30 cavalls han arribat "al límit" i ja no els queda espai per acollir-ne més. Malgrat que intenten buscar-los una família que se'n pugui fer càrrec, la seva responsable, Leonor Díaz de Liaño, ha explicat que cada cop és més complicat. La majoria de cavalls que arriben al refugi de Fonollosa són vells o estan ferits i ja no serveixen per competir. Molts han estat maltractats, però cada cop n'hi ha més que han estat abandonats pels seus amos perquè ja no se'n poden fer càrrec.

Segons Díaz de Liaño, alguns d'aquests cavalls es van comprar "de forma compulsiva" en un moment en què "tenir cavall era una moda". Abans, molts dels que es volien desprendre d'un cavall el duien a l'escorxador, però ara les traves legals fan que aquesta opció no sigui possible i, en conseqüència, els abandonen.

Menys demandes dels ajuntaments

Per altra banda, Díaz de Liaño ha assenyalat que molts municipis truquen alertant de casos d'animals abandonats, "però com que s'han de fer càrrec del transport es fan enrere, perquè tampoc poden fer front a aquesta despesa". Segons la responsable del refugi això representa un perill, perquè "aquests animals poden provocar accidents".

A Catalunya hi ha poques protectores que acullin cavalls abandonats. En el cas de Fonollosa, el finançament es fa al 100% a través de donatius o apadrinaments. Cada soci paga una quantitat amb què apadrina un animal. En cas que s'opti per l'adopció, el cost és l'equivalent a les vacunes i l'operació per castrar-lo i, a més, s'han de fer socis.

El refugi de Fonollosa, "un lloc per tornar a viure

"

Molts dels animals que arriben al refugi ho fan en unes condicions "esfereïdores, prims i malalts". Alguns han estat maltractats emocionalment, "perquè els han tingut dies i setmanes tancats en un box".

Fins a 370 cavalls ja han trobat una llar gràcies a la tasca de l'Associació en Defensa dels Èquids. Al refugi de Fonollosa els cavalls conviuen amb una trentena de gossos, gats, cabres, ovelles i burros, altres animals que també han estat maltractats. La propietària del refugi ha explicat que no sap dir 'no' a cap animal que necessiti "un lloc on tornar a viure".

stats