Societat 07/11/2018

Augmenten a tot el món els casos de melanoma i la seva mortalitat

Un estudi preveu que el 50% dels majors de 65 anys patiran un càncer de pell

Efe
2 min
Més del 80% dels casos de càncer de pell es podrien prevenir evitant l'exposició intensa al sol.

BarcelonaLa incidència i la mortalitat per melanoma creixen a tot el món i s'espera que ho segueixin fent durant els pròxims anys, segons han advertit avui els especialistes que participen en el 14è Congrés de l'Associació Europea de Dermatooncologia (EADO), que se celebra a Barcelona. Segons els dermatòlegs, aquest augment de la incidència es deu al canvi demogràfic cap a una població més envellida, ja que les generacions més grans van rebre menys informació sobre els riscos i una bona part treballaven a l'aire lliure. Aquesta franja de població, expliquen, està patint els efectes avui o els patirà en un curt període de temps.

Un estudi epidemiològic presentat avui en aquest congrés preveu que el 50% de les persones més grans de 65 anys tindran un càncer de pell i un 25% desenvoluparan dos o més tumors malignes de pell, i també estima que una de cada 50-60 persones blanques serà diagnosticada de melanoma. Per això, els especialistes auguren que l'impacte que tindrà el diagnòstic i tractament de tumors cutanis en la despesa sanitària serà notablement més gran.

Tot i això, l'estudi destaca que en alguns països, com Austràlia, en els quals s'han destinat recursos a campanyes de prevenció, comencen a apreciar-se els efectes d'aquestes mesures i la incidència s'està reduint entre la població més jove.

D'altra banda, en la jornada d'avui del congrés, dermatòlegs i oncòlegs de l'Hospital Clínic que investiguen sobre la genètica del melanoma han anunciat que aquest centre sanitari ha posat a punt la biòpsia líquida per a melanoma, és a dir, que mitjançant una anàlisi de sang podrà identificar-se la mutació genètica de les cèl·lules tumorals.

Fins a 40 persones han participat en el curs de dermatooncologia que ha impartit aquest matí al Congrés l'infermer coordinador d'assajos clínics de la unitat de melanoma del servei de dermatologia de l'Hospital Clínic, Pablo Iglesias. En total, més d'un miler d'especialistes procedents de més de 50 països participen aquesta setmana en el 14è Congrés de l'Associació Europea de Dermatooncologia (EADO) i 9a Trobada Mundial de Centres Interdisciplinaris de Melanoma i Càncer de Pell, per conèixer els resultats més recents de la recerca en prevenció, diagnòstic precoç i tractament del càncer cutani.

stats