"Almenys aquesta nit la nena no es despertarà espantada"

Aterren en un vol al Prat 227 ucraïnesos, la majoria dones i menors, i la Creu Roja es prepara per a un augment d'arribades

4 min
La Irina s'abraça a les seves familiars, que han arribat al Prat fugint de la guerra

BarcelonaLa Irina espera a peu dret davant la porta d'arribades de l'aeroport del Prat que apareguin la seva família, dues dones i una nena, que van en un vol amb 227 ucraïnesos que fugen de la guerra i dels bombardejos. Porta una crossa perquè fa poc que l'han operat però no es vol moure d'allà fins que pugui abraçar la seva germana gran, que viatja amb la seva jove embarassada i la neta de només quatre anys. Mentre s'espera el mòbil no para: són els missatges dels homes de la família, que no han pogut sortir del país perquè estan obligats a defensar-lo. "M'estan preguntant si han arribat bé; almenys així ens assegurem que salvem quatre vides", diu mentre se li entelen els ulls pensant ara en els que no van a l'avió.

Les familiars de la Irina han arribat en el primer vol de rescat coordinat per l'ambaixada espanyola a Polònia i noliejat per Vueling que ha permès dur fins a Barcelona més de 200 persones, la majoria dones i també set nadons i almenys una desena de criatures. Parents i amics els esperaven a la majoria, com la Irina, que ha vingut en un cotxe de lloguer des de Santa Pola, a Alacant, amb el seu marit per emportar-se a casa la família per un temps indeterminat. "Almenys aquesta nit la nena no es despertarà espantada", diu la germana de la Irina, l'Oksana, després de fondre's en una llarga abraçada amb ella. "Estem bé perquè ara estem fora de perill", afegeix, mentre agraeix la sort i l'ajuda que ha trobat pel camí.

La Irina i la seva germana (a l'esquerra) acabada d'aterrar a Barcelona fugint de la guerra a Ucraïna

L'Oksana vivia relativament a prop de la frontera amb Polònia, a uns 80 quilòmetres. Tot i així, explica la Irina, han hagut de fer desenes de quilòmetres a peu per travessar-la perquè fer-ho en vehicle era impossible. A Ucraïna s'hi han hagut de quedar el marit de l'Oksana i el seu fill, que és el pare de la nena rossa i riallera que mira encuriosida tot l'espectacle de l'aeroport. Agreixen la "sort" d'haver trobat aquest vol de Vueling, que va portar cap a Varsòvia turistes ucraïnesos a qui la guerra havia sorprès a Catalunya i que volien tornar a casa i que ara ha tornat ple de ciutadans que el que volen és fugir-ne fins que s'acabi el conflicte.

Un dispositiu de 1.500 places

Només avui dissabte han arribat al Prat o a l'estació de Sants més de 300 persones. El dispositiu desplegat per la Creu Roja els ha rebut en primera instància: equips d'atenció psicològica, d'atenció a la infància i voluntaris que s'oferien a acompanyar-los a algun equipament si els cal un lloc on instal·lar-se. De moment, la majoria no ha fet ús de les places públiques perquè tenien familiars o coneguts que els havien obert les portes de casa seva, però tant la Creu Roja com les administracions avisen que cal preparar-se per a un ritme creixent d'arribades les pròximes setmanes i treballen per tenir el màxim de recursos disponibles.

"Podríem disposar d'unes 1.500 places en total en albergs, hotels i pensions", explica a l'ARA la secretària d'Igualtats del Govern, Mireia Mata, que repassa el dispositiu d'acollida a què potser caldrà recórrer quan se superi aquesta primera fase en què la comunitat ucraïnesa establerta a Catalunya és la que està acollint els seus. Es fa difícil quantificar quantes persones poden acabar venint, reconeix Mata, que explica que així com la Creu Roja s'encarrega de tota la contingència en l'arribada, la Generalitat treballa per accelerar serveis bàsics. "Ja s'han començat a expedir targetes sanitàries i esperem en dues setmanes aproximadament poder estar escolaritzant els menors", diu la secretària.

La subsecretària d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions del govern espanyol, Verònica Ollé, ha afirmat que el ministre José Luis Escrivá ha donat instruccions per "agilitzar els tràmits d'estrangeria" (permisos de residència i treball) als refugiats, a qui la UE ha reconegut la ciutadania europea. La delegada del govern espanyol a Catalunya, Maria Eugènia Gay, ha reiterat que és "crucial" l'actuació coordinada de tots els governs europeus i ha remarcat que la població "ha de ser solidària amb el poble ucraïnès" i el seu patiment en aquests moments.

L'acollida es planteja, de moment, fent ús de tots els recursos públics a l'abast i no de l'allotjament en cases particulars que s'hi prestin voluntàries, tot i que Mata reconeix que han rebut oferiments. "No farem cap crida general a l'acollida perquè tenim places suficients de moment", explica, i afegeix que tampoc hi ha cap pla per acollir menors refugiats que vinguin sols. "S'ha d'anar amb molt de compte amb algunes crides que circulen per les xarxes, i que potser es fan de bona fe, però no hem d'oblidar que la seguretat de les criatures és el primer i que tot menor sol que arribés a Catalunya sol seria en tot cas responsabilitat i tutelat per la DGAIA", remarca. Mata explica que tots els oferiments d'ajuda per part de ciutadans els està centralitzant el 012, que des de fa uns dies ja atén en ucraïnès.

El cap de l'agència de l'ONU per als refugiats, Filippo Grandi, advertia aquest matí que el nombre de persones desplaçades per la guerra és el més gran que s'ha vist a Europa des de la Segona Guerra Mundial. Tot i que en aquests primers estadis hi ha molts ciutadans acollits per familiars que tenen en altres països o amics i coneguts, l'ONU insistia als països en preparar els dispositius per a un escenari de més arribades les setmanes vinents. Més d'1,3 milions de persones ja han marxat d'Ucraïna i es podria arribar al milió i mig quan acabi el cap de setmana, segons els seus càlculs. L'Alt Comissionat de l'ONU va xifrar aquest divendres en 10 milions les persones que poden veure's desplaçades per culpa dels bombardejos.

stats