Societat 26/02/2013

Els bisbes veuen legítim l'ús de la píndola contraceptiva en cas de violació

Després de la decisió dels bisbes alemanys, la Conferència Episcopal Espanyola considera la medicació legítima, sempre que no provoqui un "efecte abortiu"

Efe
2 min
El secretari general de la Conferència Episcopal Espanyola, Juan Antonio Martínez Camino / EFE

MadridEl secretari general de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), Juan Antonio Martínez Camino, ha afirmat aquest dimarts que veu legítim l'ús d'una píndola que eviti la concepció en casos de violació, sempre que no provoqui un "efecte abortiu". "Com que una violació no és un acte conjugal, sinó d'injustícia i violència, en aquest cas és legítima la defensa davant d'aquesta agressió i és legítim impedir la fecundació" ha assenyalat Martínez Camino a preguntes dels periodistes sobre què li sembla a l'Església espanyola l'acceptació, per part dels bisbes alemanys, de l'ús de la píndola de l'endemà en cas de violacions. Amb tot, ha insistit que això no implica, en cap cas, acceptar l'avortament, fins i tot en casos de violació, amb l'argument que "mai és legítim treure la vida a un ésser humà".

El secretari general de la CEE ha censurat, però, l'ús d'aquest fàrmac "pel seu efecte abortiu", tot i que ha afegit que si hi hagués un fàrmac –"la qual cosa no ens consta"– que no provoqués aquest efecte però evités la concepció en casos de violació, seria "legítim". Martínez Camino s'ha mostrat convençut que els bisbes alemanys no han fet cap excepció als principis bàsics de l'ètica catòlica, que determinen que no es pot eliminar la vida d'un ésser humà innocent.

"No es pot treure la vida a un ésser humà innocent i no hi ha excepcions per això", ha destacat, i després ha afegit que si hi hagués un fàrmac que no fos abortiu, el concepte moral "seria diferent". "Si a Alemanya n'hi ha un, nosaltres no el coneixem", ha assegurat. Així, ha assenyalat que no els consta l'existència d'una píndola den l'endemà que no tingui efecte abortiu, però ha subratllat que, si existís, "la consideració moral seria diferent".

Pel secretari general de la CEE, la vida d'un ésser humà comença en el moment de la concepció, "quan hi ha un cos diferent del de la mare i del pare, encara que només tingui una hora", i a partir d'aquest moment "no és lícit exercir-hi la violència en contra per eliminar la vida". "Tots els fàrmacs que coneixem fins ara, i que es diuen 'píndola de l'endemà', consisteixen en un compost hormonal que pot impedir la implantació de l'òvul fecundat si s'ha donat la fecundació, i això és impedir que segueixi endavant la vida d'un ésser humà incipient i és un avortament precoç", ha sentenciat.

Després d'insistir que no coneix cap píndola de l'endemà que no tingui un possible efecte abortiu, encara que –ha afegit– "això no vol dir que els alemanys no la coneguin", ha dit que "si n'hi ha, amb la doctrina que tenim es pot utilitzar".

stats