Societat 18/01/2014

El 'New York Times' demana al Parlament Europeu que protegeixi les dones espanyoles

L'editorial del diari considera "alarmant" la llei de l'avortament que promou el govern de Rajoy

Agències
2 min
nyt

Nova YorkLa reforma de la llei de l'avortament que promou el govern de Mariano Rajoy, que acabarà amb l'actual llei de terminis, majoritària als països occidentals, no només ha escandalitzat els sectors progressistes i bona part de la societat espanyola, sinó que ha encès els senyals d'alarma a l'estranger, on polítics i ministres han criticat la polèmica llei de Gallardón. L'últim a sumar-se a les crítiques davant d'una llei que retorna les dones espanyoles als anys 80 ha estat el 'New York Times', que en un editorial publicat aquest divendres considera la reforma "alarmant" i arriba a demanar al Parlament Europeu que intervingui per protegir les dones espanyoles.

El diari nord-americà 'The New York Times', un dels més prestigiosos del món, considera "alarmant" el debat obert a Espanya sobre la reforma de la llei de l'avortament presentada pel ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón. Ho fa en un editorial on el rotatiu demana al Parlament Europeu que "faci encara més per protegir la dona".

En l'editorial, el diari aborda la polèmica reforma de la llei de l'avortament a Espanya –reclamada pels sectors més conservadors del PP i per la jerarquia de l'Església catòlica i rebutjada, segons les enquestes, per una majoria de ciutadans– l'endemà que el Parlament Europeu debatés sobre el tema en el marc d'un debat sobre la "no-discriminació en els drets de salut sexuals i reproductius".

"El Parlament Europeu pot fer encara més per protegir les dones a Espanya i a tot Europa. Ha d'intentar aprovar l'informe que va rebutjar al desembre, que consignaria el dret de la dona a l'avortament com un dret humà fonamental", exposa el diari nord-americà en l'editorial, titulat 'L'alarmant debat de l'avortament a Espanya'. L'informe a què es refereix és un text de la socialista portuguesa Edite Estrela sobre drets sexuals i de reproducció aprovat en comissió parlamentària però rebutjat pel ple del Parlament Europeu el passat mes de desembre, després que el Partit Popular Europeu (PPE) i els Reformistes i Conservadors Europeus (ECR) hi introduïssin una resolució en contra. Els partits conservadors són majoritaris a l'eurocambra.

La resolució, aprovada de manera ajustada, argumentava que l'avortament és un assumpte de competència exclusiva de cadascun dels estats membres de la UE. El text d'Estrela, en canvi, demanava que tots els estats membres garanteixin el dret a l'avortament de les dones que es quedin embarassades per una violació, així com d'aquelles la salut de les quals pogués patir un risc greu.

Pel 'New York Times' "Espanya es convertirà en el primer membre de la Unió Europea a retractar-se de la tendència de dècades cap a un avortament legal i segur" si el Congrés espanyol aprova la reforma presentada pel ministre Gallardón. "Aquesta llei restringiria els drets reproductius d'una manera tan severa que moltes dones es veurien forçades a viatjar a l'estranger per avortar o recórrer a mètodes il·legals i perillosos", afirma el rotatiu, que pronostica també que la discussió sobre l'avortament "tindrà un paper central" en les pròximes eleccions europees de maig, ja que, destaca, "el debat s'està estenent més enllà d'Espanya".

L'editorial també destaca que la reforma de Gallardón ha topat amb l'oposició "ferotge" del PSOE, així com amb la "d'alguns membres del Partit Popular", que, afirma, "s'han rebel·lat i pressionen per introduir canvis" en la llei, i posa com a exemple el president d'Extremadura, José Antonio Monago.

stats