SALUT
Societat 05/07/2011

Un 10% de les noies de 16 i 17 anys que avorten no ho diuen als pares

Un any després que s'aprovés la llei, la gran majoria de les joves expliquen als pares que volen avortar. El nombre d'avortaments ha disminuït, però també ho ha fet el nombre de dones en edat fèrtil

Mònica L. Ferrado
2 min
Jove embarassada

BarcelonaJa fa un any que la nova llei de l'avortament permet que les noies majors de 16 anys decideixin per elles mateixes si avorten sense el consentiment dels pares i sense que ho sàpiguen, si així ho volen. La majoria continuen comptant amb els seus tutors. Però hi ha un 10% que avorta sense dir-ho per tal d'evitar conflictes. Així ho indica l'Associació de Clíniques Acreditades per a la Interrupció de l'Embaràs, (ACAI), que aglutina els centres on es practiquen el 90% dels avortaments.

La Generalitat paga, però has d'avançar els diners

Un altre dels objectius de la llei és fer més accessible l'avortament a les dones. Per això es van establir mecanismes perquè, a través dels centres de salut primària, es pogués derivar la dona a una clínica acreditada, on ha de pagar per avançat el preu de la intervenció i demanar després a l'administració el reemborsament del cost.

Des de l'entrada en vigor de la llei, la Generalitat ha tramitat 6.793 sol·licituds de reemborsament. Santiago Barambio, president de l'ACAI, afirma que aquest sistema, però, va en contra de l'equitat ja que les dones que no tenen mitjans no poden avançar els diners. "El reemborsament triga entre 4 i 5 mesos, ho sabem perquè al nostre centre estem finançant les dones que no ho poden pagar, però no hi ha un mecanisme establert per a aquests casos".

Baixen els avortaments

Barambio també diu que la llei no ha augmentat el nombre d'avortaments. Ben al contrari, han disminuït. Però si bé el ministeri de Salut ha fet públiques dades que ho atribueixen a la nova llei, Barambio no ho atribueix al nou marc legal, sinó als canvis poblacionals. El nombre de dones en edat fèrtil a Espanya ha disminuït, no tan sols per l'envelliment de la població, sinó per la disminució del flux migratori, col·lectiu entre el qual es donaven la majoria dels avortaments. A més, les dones immigrants que porten més de tres anys vivint a Catalunya ja han adquirit hàbits anticonceptius per evitar els embarassos no desitjats.

La disminució també s'atribueix a l'ús de la píndola del dia després. Per Barambio, no és una causa. "Es un anticonceptiu d'emergència, hi ha un risc que falli i no se'n pot abusar; des de l'ACAI creiem que és perillós donar-li aquest glamur", conclou.

stats