SOCIETAT
Societat 16/04/2012

Jutgen una trama de policies, guàrdies civils i delinqüents per haver robat droga al port

El fiscal demana penes de fins a 39 anys de presó per a 7 guàrdies civils, 2 agents de la policia espanyola i diversos delinqüents habituals acusats d'assaltar narcotraficants i quedar-se amb 400 quilos de cocaïna

Efe
2 min

BarcelonaEl fiscal demana penes de fins a 39 anys de presó per a la 'banda del port', una suposada trama integrada per delinqüents habituals, guàrdies civils i policies nacionals que a partir d'aquest dilluns al matí seran jutjats acusats de robar 400 quilos de cocaïna al port de Barcelona i assaltar narcotraficants.

En el macrojudici, que es fa a l'Audiència de Barcelona enmig de grans mesures de seguretat fins a mitjans de juny, estan acusats set guàrdies civils i dos agents de la policia espanyola, i també diversos delinqüents habituals delatats pel penedit Juan Pedro L.F., després de ser condemnat per matar dos vigilants de seguretat d'un furgó blindat a Terrassa.

La 'banda del port' està acusada d'aprofitar informació confidencial per robar el 2005 uns 400 quilos de cocaïna –que no s'han pogut recuperar–, amagats en un contenidor del port de Barcelona, i d'assaltar narcotraficants.

En l'escrit d'acusació, el fiscal anticorrupció destaca la "complexitat" de la trama desarticulada, que tenia dos grups estructurats jeràrquicament, un d'integrat per suposats delinqüents habituals i un altre format pels guàrdies civils i els policies.

Segons el fiscal, la branca de delinqüents estava dirigida per Javier S.R., conegut com 'Trapero', per a qui demana 39 anys de presó, mentre que el nucli de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional estava comandat per l'agent de la Guàrdia Civil Antonio S.M, per a qui demana 26 anys i mig de presó.

Antonio S.M., que el 2004 es va incorporar a l'oficina d'anàlisi i investigació fiscal de la Guàrdia Civil al port de Barcelona, comptava segons el fiscal amb l'estreta col·laboració del suboficial de l'institut armat Roberto P.C., per a qui el ministeri públic demana 13 anys de presó.

Segons consta en el sumari de la causa, després de cometre el robatori dels 400 quilos de cocaïna al port de Barcelona, els membres de la banda, que tenien els telèfons punxats, ho van celebrar sense estar-se de res en un club de cites que van reservar per a ells sols durant dos dies.

En la investigació d'aquesta trama es va descobrir que suposadament els imputats es reunien amb els 'narcos' als quals volien estafar i es guanyaven la seva confiança perquè els fiessin la droga, amb el compromís de pagar-la un cop l'haguessin venut.

Fet el lliurament de la droga, els guàrdies civils imputats entraven en escena, simulaven que detenien els seus propis camarades i que confiscaven la droga, de manera que el pacte amb els 'narcos' es donava per trencat i la banda es quedava la partida sense haver de pagar-la.

Als agents de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional que s'asseuran al banc dels acusats se'ls imputen, entre altres, els delictes d'associació il·lícita, contra la salut pública, suborn actiu i blanqueig de capitals.

Un dels principals testimonis en aquest judici és el confident policial Manuel G.C., que va ser clau per destapar també el cas dels prostíbuls Riviera i Saratoga, una suposada trama de corrupció policial vinculada a bordells.

Es dóna el cas que Manuel G.C. està sent ara investigant per un suposat tràfic de drogues per un altre jutjat de Barcelona, en unes diligències en les quals ha estat imputat un subinspector dels Mossos d'Esquadra i cinc agents, acusats de protegir-lo.

stats