24 EDICIÓ DEL FESTIVAL FOLK INTERNACIONAL TRADICIONÀRIUS
Societat 12/01/2011

Els bandolers assalten el CAT

L'espectacle Cançons de bandolers i molt mala gent de Refree i Maria Rodés arriba a Barcelona en el marc del festival de música d'arrel Tradicionàrius, que divendres dóna el tret de sortida a la seva 24a edició.

Marta Salicrú
2 min
Internacional, Tradicionarius

BarcelonaEn la presentació ahir de la 24a edició del Festival Folk Internacional Tradicionàrius a la seva seu principal, el CAT, la sigla de Centre Artesà Tradicionàrius, Jordi Martí, delegat de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, va destacar el rol cabdal del festival en la "represa d'una música tradicional que no renuncia a la més arriscada contemporaneïtat".

De tot el cartell del Tradicionàrius d'enguany, que arrencarà aquest divendres amb una cercavila que sortirà de la plaça de la Vila de Gràcia i s'allargarà fins al 15 d'abril, si un espectacle s'ajusta a aquesta convivència de tradició i modernitat és Cançons de bandolers i molt mala gent , que reuneix el productor, músic i compositor Raül Fernandez, Refree, amb la cantautora folk experimental Maria Rodés. Estrenat el juliol passat al Festival Internacional de Música Popular Tradicional de Vilanova i la Geltrú i vist també al novembre a la Fira d'Espectacles d'Arrel Tradicional Mediterrània de Manresa, Cançons de bandolers i molt mala gent proposa renovar la música tradicional catalana abordant les velles històries de bandolers amb instrumentacions modernes i un llenguatge del folk contemporani, explorant nous camins d'expressió del folklore català. L'estrena a Barcelona de l'espectacle serà el 18 de març al CAT.

Per a tots els públics

El concert de Refree i Maria Rodés atraurà cap al Tradicionàrius un públic que potser no és el seu habitual, i el mateix farà el de Celtas Cortos, que tot i la forta influència de la tradició celta en la seva música transiten per terrenys més propis del rock que del folk. Els de Valladolid presentaran el seu últim treball, el disc de versions Introversiones (2010), el 20 de març a L'Auditori. Però en els tres mesos que dura, el festival reunirà gairebé una seixantena de propostes destinades als aficionats a la música tradicional i a les danses populars.

En aquesta línia, un dels concerts més destacats serà el de la veterana formació gallega Milladoiro. Jordi Fàbregas, director del festival, va explicar que cada any el Tradicionàrius intenta programar un grup de referència de l'escena folk, i que, mentre que en altres edicions havien portat els irlandesos The Dubliners, els bascos Oskorri i els castellans Nuevo Mester de Juglaría, aquest any era el torn dels gallecs. Milladoiro presentaran el 17 de febrer a L'Auditori el seu últim treball, A quinta das lágrimas (2010), un disc que a partir de la història d'Inés de Castro -malaurada noble gallega del segle XIV que va ser coronada reina de Portugal després de morta- uneix les tradicions gallega i portuguesa. El repertori abastarà cantigues d'Alfons X el Savi, cançons trobadoresques, antics romanços, cançons del cantautor portuguès Zeca Alfonso i versos de Fernando Pessoa musicats, entre d'altres.

També cal destacar l'espectacle inaugural Cants a tenora (divendres 14, CAT), que reuneix el tenora Jordi Molina amb el cor polifònic masculí Mata de Jonc, la doble sessió de concert i ball amb Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries i La Carrau (4 de març, CAT), tots dos grups amb discos recents, el monogràfic Violinàrius, dedicat a l'instrument de corda fregada (25 i 26 de març), amb la presència del violinista escocès Alasdair Fraser, i el concert de clausura protagonitzat per El Pont d'Arcalís (15 d'abril, CAT).

stats