SOCIETAT
Societat 22/07/2011

Mossos i Guàrdia Urbana perseguiran junts els carteristes del metro de Barcelona

La junta local de seguretat pacta que els dos cossos policials baixaran a les andanes del metro per frenar els furts. Els agents aniran uniformats, però també n'hi haurà de paisà

Acn
2 min

BarcelonaEl dispositiu Xarxa farà descendir els agents de la Guàrdia Urbana i dels Mossos d'Esquadra a les andanes del metro de Barcelona per perseguir els carteristes. Els policies locals inclouran a partir d'ara les línies del tren subterrani entre els seus recorreguts habituals de patrullatge urbà. "Baixarem al subsòl", ha matisat l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, perquè els ciutadans necessiten veure "els uniformes per recuperar la confiança". Alguns dels policies "no els veuran", ha matisat el conseller d'Interior, Felip Puig, ja que alguns dels 85 mossos que diàriament perseguiran els carteristes aniran de paisà, "però els notaran". Les dades mostren un augment del 3% de les infraccions al metro. El conseller Puig i l'alcalde Trias han pactat aquest divendres a la Junta de Seguretat de Barcelona els darrers detalls del dispositiu Xarxa. Un operatiu conjunt de Mossos d'Esquadra i Guàrdia Urbana per lluitar contra el carterisme al metro de la ciutat que s'activa aquest mateix cap de setmana i entrarà en funcionament del tot a partir de dilluns.

L'alcalde ha explicat que les xifres no indiquen un increment dramàtic de les infraccions en el tren subterrani, però no només cal actuar en funció de les dades, ha matisat, "també de la percepció ciutadana". Segons les dades dels Mossos, en aquests primers sis mesos de 2011, en relació amb el mateix període de 2010, les infraccions al metro han augmentat un 3%. A tota la xarxa de transport públic, els fets delictius han baixat un 1%.

La Guàrdia Urbana inclourà dins el seu patrullatge ordinari les andanes del metro. Baixaran al subsòl i circularan uniformats entre els passatgers, pujaran als combois i actuaran si veuen res. Equipats amb una PDA, obriran diligències en el lloc dels fets si cal.

Els agents dels Mossos d'Esquadra que participaran en l'operatiu Xarxa sortiran de la Unitat de Transport Públic, una divisió creada arran de l'homicidi d'un vigilant de seguretat privada fa pocs mesos a l'estació de Rodalies de Castelldefels. En total seran 85 els mossos destinats diàriament.

Es reforçaran sobretot les sis principals estacions d'un transport que utilitzen 1 milió d'usuaris cada dia. Són les de plaça Espanya, plaça Catalunya, Diagonal, Passeig de Gràcia, Sagrera i Sants. "Aquí hi haurà patrullatge de saturació, permanentment", ha explicat Puig. També hi haurà "patrullatge no uniformat, que no veuran, però notaran".

stats