Societat 04/05/2018

Barcelona congela l'obertura de benzineres

L'Ajuntament està redactant un pla per regular aquesta activitat a la ciutat

Maria Ortega
2 min
Benzineres com aquesta de Cepsa, a Barcelona, ja ofereixen llum i gas per a les llars al costat dels assortidors de benzina i gasoil.

BarcelonaDesprés de polèmiques com la que es va viure a principis del 2016 al barri de Sarrià, en què els veïns estaven en peu de guerra contra l'obertura d'una benzinera a escassos metres de dos centres escolars, l'Ajuntament de Barcelona va prendre la decisió de redactar un pla per garantir l'adequada integració d'aquesta activitat a l'entorn. Per posar-hi, en definitiva, un marc normatiu. El primer pas en aquest sentit ha sigut decretar la suspensió durant un any de l'atorgament de llicències per a l'obertura de benzineres noves o l'ampliació de les existents, que s'ha publicat avui al 'Butlletí Oficial de la Província de Barcelona' (BOPB). En aquest període, l'equip d'Ada Colau haurà de redactar el nou pla especial urbanístic per regular l'activitat. Es tracta d'una mesura similar a la que el consistori ja ha fet servir a l'hora de regular els hotels o les activitats en zones com Ciutat Vella o Sant Antoni: deixar una foto fica de situació mentre no es concreta la nova normativa.

Segons ha informat l'Ajuntament en un comunicat, l'objectiu de la mesura és ser més restrictiu amb els criteris que marquen l'obertura d'una benzinera, ja que el marc legal actual permet la implantació d'aquesta activitat "sense excessives dificultats i sense tenir en compte l'entorn urbà on s'ubica". L'Ajuntament remarca que es tracta d'una activitat que provoca "nombroses externalitats negatives", com soroll, olors i un gran moviment de vehicles, entre d'altres. I que, per tant, cal marcar criteris.

El pla tindrà en compte diferents paràmetres, com l’entorn urbà on s’ubiquen les benzineres, la seva funcionalitat o la seva proximitat a equipaments ciutadans.

Barcelona congela l'obertura de noves benzineres

La suspensió de llicències s'ha dictat, segons el consistori, per impedir que durant la redacció de la mesura es produeixi un increment important de sol·licituds de llicències contràries als objectius del mateix pla. L'àmbit de suspensió de llicències i obres abasta íntegrament la ciutat de Barcelona, a excepció dels sòls industrials situats a la Zona Franca, la Verneda Industrial, el Torrent d'Estadella i el Bon Pastor, així com d'aquelles benzineres que es vulguin ubicar en sòls portuaris. En aquests casos només es podran concedir llicències si la benzinera nova està a més de 100 metres d'hospitals, equipaments escolars o destinats a la gent gran o altres sectors de població especialment vulnerables i de qualsevol sòl on hi hagi implantat o pugui implantar-se l'ús d’habitatge.

La tinent d'alcalde d'Urbanisme, Janet Sanz, ha detallat que la ciutat té actualment un centenar de benzineres que ja garanteixen una bona cobertura i que se n'estan tramitant tres més -dues a Sant Martí i una a Sarrià-, que no es veuran afectades per la moratòria. Un dels objectius de la nova regulació serà, segons Sanz, garantir una bona distribució d'aquests serveis pel territori. "Volem acotar més la normativa a l'hora de determinar la ubicació de benzineres", ha detallat.

stats