SUBMINISTRAMENTS
Societat 06/01/2020

Tímida arrencada de l’elèctrica municipal a Barcelona

Barcelona Energia dona servei a 1.400 llars de les 20.000 que té capacitat d’abastir

Maria Ortega
2 min
Ara com ara Barcelona Energia dona servei a 1.400 llars.

BarcelonaL'elèctrica municipal que Ada Colau va posar en marxa durant el mandat passat, Barcelona Energia, ja fa un any que està donant servei a particulars després de començar a funcionar l'estiu del 2018 abastint només edificis públics. El novembre del mateix any, l'alcaldessa i l'aleshores regidor d'Energia, Eloi Badia, anunciaven que s'obria el període de sol·licituds de particulars que, a partir de l'1 de gener, podien començar a rebre els serveis de Barcelona Energia. L'ens, van dir, tenia capacitat per abastir fins a 20.000 llars -com a empresa pública només pot destinar a privats el 20% del que genera-, però van afirmar que si la resposta era molt positiva hi havia mecanismes per ampliar aquest topall.

La realitat és que un any després d'obrir-se als ciutadans, Barcelona Energia dona servei a unes 1.400 llars, un 7% del seu potencial, segons expliquen fonts municipals. En el ple del novembre, de fet, el regidor de Junts per Catalunya Ferran Mascarell ja va criticar que l'elèctrica tingués només 1.264 abonats i que, en canvi, el consistori hi hagi destinat 197.849 euros per a publicitat. Una despesa -va afegir- de 156 euros per cada abonat.

Des del govern municipal admeten que aquesta és la quantitat econòmica que es va destinar a la presentació de Barcelona Energia, però apunten que es tracta d'un "import habitual" en campanyes de presentació d'un nou producte. L'equip de govern assegura que l'operador subministra energia a 4.415 equipaments i edificis públics a més dels particulars que ja s'hi han donat d'alta.

Les xifres no satisfan grups de l'oposició com JxCat, que posa en qüestió que aquesta distribuïdora d'energia "sigui realment útil a l'hora de contribuir a una ciutat amb zero emissions" i planteja que la despesa s'hauria pogut dedicar a l'autogeneració i autoconsum d'energia neta. L'operador municipal va ser una de les iniciatives de les quals Colau va treure pit durant l'última campanya electoral. En un acte en què, acompanyada de Badia, Colau va reconèixer que ella encara no n'era clienta tot i estar en tràmits per donar-s'hi d'alta -l'operador ja feia més de cinc mesos que donava servei a particulars-, l'alcaldessa va celebrar que l'ens els havia permès desconnectar-se d'Endesa i que les primeres factures demostraven que s'aconseguien rebaixes de 100 euros anuals.

Tots dos van defensar llavors que el ritme d'altes -al maig hi havia un miler d'abonats- era el previst i van insistir en la idea que el que ofereix Barcelona Energia és un millor assessorament als seus clients perquè puguin obtenir una rebaixa en la factura. En la presentació de l'elèctrica, l'equip de l'alcaldessa ja va posar èmfasi en el fet que el valor diferencial d'aquest operador no seria el preu sinó l'aposta per un servei transparent i de proximitat.

Serveis tècnics

Colau, en plena marató d'anuncis electorals, va defensar que l'elèctrica municipal estava preparada per ampliar les seves funcions i dedicar-se, per exemple, a serveis tècnics, com la instal·lació de plaques, així com també a oferir tarifes especials per a vehicles elèctrics. El repte de cara a aquest mandat-va dir- seria ampliar la xifra de clients i arribar a ajuntaments metropolitans i comerços. Per poder ser client de Barcelona Energia cal viure a la capital o en un municipi de la seva àrea metropolitana, tenir un pis de propietat o lloguer i una potència contractada inferior a 15 kW.

stats