Societat 04/07/2012

Barcelona fa nous hotels per lluitar contra la crisi

La ciutat ha inagurat 9 nous establiments el 2011, 14 el 2012 i en farà 7 al 2013. El Gremi d'Hotels critica la proposta d'apujar l'IVA turístic del 8% al 18%

Thaïs Gutiérrez
2 min
La terrassa de l'Hotel Claris s'ha sumat a la iniciativa.

BarcelonaEl president del Gremi d'Hotels de Barcelona, Jordi Clos, ha defensat aquest dimecres la bona salut del sector hoteler i segons ha avançat s'han construït o es construiran 30 nous hotels per a la ciutat en el període 2011-2013. Clos ha destacat que el sector ha invertit 782 milions en fer nous hotels i reformar els antics en aquest període de tres anys, que han estat precisament els més difícils de la crisi econòmica. "Tenir un sector turístic que funciona i genera llocs de treball en plena crisi és molt important" ha dit Clos destacant que això demostra "el potencial de Barcelona com a ciutat turística".

Per aquest motiu, ha dit, "si el govern espanyol acaba tirant endavant l'increment de l'IVA turístic que passaria del 8% actual al 18%, serà una mala notícia per a un sector en continu creixement". Segons Clos aquest augment representarà "una reducció important de l'ocupació hotelera" perquè segons ha dit "si a aquesta taxa li afegim la taxa turística que s'aplicarà el novembre i l'augment de taxes aeroportuàries, els turistes preferiran anar a altres ciutats". És per això que Clos ha destacat que espera que aquesta canvi en l'IVA no s'acabi fent. Segons Clos, d'aplicar-se tots aquests increments els preus del sector s'apujarien un 15% afectant greument la competitivitat de la ciutat.

Eurovegas

Pel que fa al projecte d'Eurovegas, Clos ha assegurat que "seria absurd" rebutjar-lo sense estudiar-ne els detalls. "Aquest projecte pot convertir Barcelona en candidata per a grans esdeveniments que avui en dia no pot acollir perquè no té prou planta hotelera", ha dit Clos que ha negat que l'àmplia oferta d'habitacions que està inclosa en el projecte de Sheldon Adelson sigui una futura competència per a l'oferta hotelera de la ciutat.

Ocupació

Durant el primer semestre de l'any l'ocupació als hotels de Barcelona ha estat del 71%, i la previsió en vista als mesos d'estiu és d'arribar al 85%, la mateixa xifra que l'any passat. El preu mig de l'habitació s'ha situat en els 110 euros, 6 euros més que en els primers sis mesos del 2011, un increment que Clos ha valorat molt positivament tot i que ha recordat que els preus de Barcelona encara són, de mitjana, un 50% inferiors al de ciutats com Londres, Roma o Paris.

Durant el 2012 també s'ha incrementat l'estada mitjana dels turistes, que supera les dues nits, i la despesa global dels turistes a Barcelona que arriba als 20 milions d'euros diaris.

stats