Turisme
Societat Barcelona 15/12/2022

L'estratègia de Barcelona per enviar turistes a la perifèria rep 41 milions dels fons europeus

S'impulsen projectes per potenciar nous atractius i millorar l'accés a zones com Montjuïc, Collserola o el Besòs

2 min
Grups de turistes a la Rambla de Barcelona en una imatge d’aquest estiu.

BarcelonaMillorar espais que no formen part de la Barcelona més turística per fer-los més còmodes i atractius per als veïns i, de retruc, per als possibles visitants. I intentar, així, que els turistes surtin dels itineraris clàssics i s'interessin per propostes més perifèriques. De la zona del Fòrum, Collserola o a Montjuïc, per exemple. És una de les idees que defensa l'àrea de Turisme de l'Ajuntament, capitanejada pel PSC, que fa temps que insisteix en la necessitat de desestacionalitzar i descentralitzar el turisme i que va presentar una vintena de projectes que avancen en aquesta línia i que optaven a rebre fons europeus. Barcelona ingressarà finalment 40,8 milions dels 50 als quals aspirava dins del Pla de Recuperació Transformació i Resiliència del govern espanyol, que preveia una categoria específica per a la capital catalana i per a Madrid.

Barcelona, segons ha remarcat el primer tinent d'alcaldia, Jaume Collboni, s'ha acabat enduent gairebé el doble de milions que Madrid, que n'obtindrà 22 per a projectes d'aquest tipus. I l'Ajuntament destinarà aquests diners, que s'han de gastar entre el 2023 i el 2025, a iniciatives com restaurar una quinzena de fonts de Collserola o crear un itinerari verd per a vianants i bicicletes que faciliti l'accés a Barcelona des del Vallès.

Millorar les platges del Fòrum i l'Estació del Nord

Les partides econòmiques més importants són per millorar la zona de platges del Fòrum (4 milions), remodelar l'Estació del Nord perquè sigui un lloc central per als autocars que porten visitants a la ciutat (4,8 milions) o renovar totes les escales mecàniques de la muntanya de Montjuïc (3,6 milions), que ara estan massa sovint fora de servei, i obrir més al públic el castell (3,7 milions). També rebran aportació econòmica europea restauracions com la del Parc del Laberint d'Horta o el Parc de la Ciutadella; o el Museu del Treball i la Ciutat a la Fabra i Coats i la sala immersiva del monestir de Pedralbes i el projecte per millor gestió dels espais d'estacionament d'autocars a través de la digitalització.

"La Sagrada Família ja l'explica Google, no cal fer grans esforços per explicar-la. Hem d'explicar altres coses i part de l'objectiu és que siguin els mateixos ciutadans de Barcelona els que les expliquin", defensa el regidor de Turisme Xavier Marcé, que apunta que un dels projectes amb finançament europeu serà la recuperació del rec comtal. I això es fa, assegura, pensant en els veïns de la zona i confiant que els "bons visitants" es fixen en el que fan els autòctons.

stats