Societat 06/05/2012

Els barcelonins cullen espàrrecs de les jardineres municipals

Els ciutadans els estan recolectat a unes 400 jardineres de ferro colat

Efe
2 min

BarcelonaPotser és per la cruesa de la crisi o perquè és més fàcil trobar-los que en el bosc, el cert és que en les últimes setmanes molts barcelonins es dediquen a recol·lectar els espàrrecs que neixen en les més de 400 jardineres municipals en n'hi ha plantades esparregueres ornamentals.

Com la primavera fa brotar els espàrrecs, les jardineres municipals plantades amb les espècies "Asparagus densiflorus 'Sprengeri'" i "Asparagus densiflorus 'Meyers'", totes dues d'origen africà, no s'han despistat malgrat l'asfalt que les envolta i han sortit en les jardineres de ferro colat espàrrecs verds i llargaruts, que en truita acostumen a ser deliciosos i, a més, tenen propietats diürètiques.

I com que els espàrrecs, a més de deliciosos i saludables, són molt visibles a la ciutat, és habitual, com ha comprovat Efe, veure a persones que tallen els espàrrecs de les jardineres de la rambla del Poble Nou o del carrer de Sants per a consum propi, malgrat que no són de l'espècie "Asparagus officinalis", que és la que s'utilitza habitualment per a ús culinari.

El que probablement no saben aquests veïns és que estan cometent una infracció, segons que han explicat a Efe fonts de l'àrea de Medi Ambient i Serveis Urbans de l'Ajuntament de Barcelona, perquè es tracta de plantes amb una funció ornamental i l'ordenança municipal prohibeix agafar fruits dels arbres o arrencar vegetació dels parcs, dels jardins o dels parterres.

"La seva funció és ornamental, no comestible", han exclamat a l'ajuntament en conèixer que els barcelonins recol·lecten aquests espàrrecs, paraula que per cert prové del persa "asparag", que significa "brot".

Pel que sembla, segons el consistori, aquestes espècies d'esparregueres, de la família de les lilíaceas, fa molts anys que s'utilitzen a la ciutat i, de fet, un 15 % de les jardineres amb plantes de capital catalana contenen esparregueres.

I és que aquesta planta és molt adequada per a climes com el mediterrani, bàsicament perquè té poques necessitats hídriques.

Les jardineres barcelonines amb esparregueres poden trobar-se en tots els districtes de la ciutat i en concret al passeig de Circumval·lació i als carrers Parcerisas, Sants, Creu Coberta, Taquígraf Garriga, Rocabertí, Chapí, Nou Pins, Ogassa, Baró de Viver i la rambla de Poble Nou.

Si s'agafen els seus brots verds, els recolectors poden ser multats.

stats