TORNADA A L'ESCOLA
Societat 03/09/2020

Les escoles estaran obertes tot el curs per acollir els fills de treballadors essencials en cas de confinament

El Govern garanteix el servei de menjador a tots els alumnes becats

Laia Vicens
3 min
El conseller d'Educació, Josep Bargalló, assegut en una taula de l'Institut Joan Miró de Cornellà de Llobregat

BarcelonaSi l'evolució de la pandèmia obliga confinar-se de nou, les escoles no tancaran. És el compromís que el Govern va anunciar dimecres davant les famílies i aquest dijous ha confirmat en una roda de premsa de dues hores. Tot i que el curs escolar s'haurà d'anar adaptant a la situació epidemiològica, la Generalitat ha assegurat que fins i tot si hi ha aïllaments en barris i municipis, els centres educatius estaran oberts, almenys per garantir el servei de menjador a les famílies vulnerables i per acollir els fills dels treballadors essencials.

"La nostra voluntat és no tancar les escoles", ha afirmat el conseller d'Educació, Josep Bargalló. D'una banda, perquè després del criticat desgavell en el repartiment de les targetes moneder durant el confinament per a les famílies vulnerables, s'ha constatat que "la millor manera de fer arribar el menjar és el mateix menjar". És a dir, encara que tots els alumnes d'un centre educatiu hagin de fer quarantena perquè són contactes de positius, l'escola estarà oberta per poder repartir a domicili el menú o perquè les famílies el passin a recollir.

I en el cas que un municipi s'hagi de confinar tota la població perquè hi ha un rebrot descontrolat? Les llars d'infants i les escoles també hauran d'obrir, en aquest cas per "garantir la guarda i custòdia" dels fills dels treballadors essencials. Hi podran anar, doncs, els fills del personal sanitari, forces i cossos de seguretat, transportistes, periodistes i treballadors dels mitjans de comunicació o personal de gasolineres, ports, aeroports i infraestructures ferroviàries, entre altres professions considerades essencials segons el decret publicat pel govern espanyol. Com que en aquest decret el personal educatiu no era considerat essencial, el conseller ha explicat que, quan es doni el cas, caldrà decidir quins docents hauran d'anar al centre per fer-se càrrec d'aquests infants.

Mantenir les escoles obertes és un objectiu principal a la conselleria. El mateix Bargalló havia dit al matí, en l'acte inaugural del curs escolar, que és l'única manera de garantir el dret a l'educació i a la socialització dels alumnes, drets "conculcats durant el confinament".

Així, ha deixat clar que "el dret a l'educació no és el dret a l'assoliment de la programació, perquè això segurament es podia aconseguir amb l'ensenyament telemàtic". El que passa, ha dit, és que la docència virtual improvisada al març "difícilment cobreix" el dret a l'educació real, que també té en compte el dret al joc i a socialitzar-se. És la primera vegada que Bargalló assumeix que el confinament "va atacar el dret a l'educació dels infants i els va aïllar" i, per tant, va provocar que els seus drets es veiessin "conculcats".

Un fet, diu, que no pot tornar a passar. "L'obertura de les escoles i instituts intenta garantir les dues coses: el dret a l'educació i a la socialització", ha assegurat, i ha defensat el paper "comunitari" de l'escola. Bargalló ha agraït la feina del professorat durant aquests mesos, que "n'ha fet molta i sovint no visible", i ha avisat que "ara és l'hora de l'escola".

"El risc zero no existeix"

"Tindrem problemes, trobarem les solucions", ha afirmat, i ha reclamat als docents i a les famílies que sempre tinguin en compte que "l'objecte i el subjecte és sempre l'alumne". "Tot el que fem ho hem de fer pensant en ells i elles. Venen temps de sacrifici, però si ens en sortim, que ens en sortirem, tindrem la recompensa d'una generació que acabarà sent més forta", ha dit. En una referència indirecta a les famílies que dubten si portar els nens a l'escola per por al contagi, el conseller ha dit que "el risc zero no existeix", però ha assegurat que les escoles són un "entorn segur".

No ho té tan clar l'investigador de la Universitat Rovira i Virgili (URV) Àlex Arenas, que ha avisat des de Catalunya Ràdio que ara per ara és "molt perillós" que els alumnes tornin a les aules. Segons el catedràtic d'enginyeria informàtica i matemàtiques, perquè les escoles puguin obrir s'han de donar, en aquest ordre, tres condicions: que la "incidència poblacional" de virus estigui sota control, que hi hagi prou "capacitat de testat i rastreig" i que les aules i l'entorn escolar estiguin "adequats" a les actuals circumstàncies.

Com que la primera de les tres condicions no existeix –el risc de rebrot, que mesura l'índex de creixement potencial del virus, està a 185, molt per sobre de 100–, "no es pot passar a la següent condició i, per tant, no s'haurien d'obrir les aules".

stats