BARCELONA
Societat 31/08/2014

Els barris se sumen a les queixes de la Barceloneta

Més de 2.000 persones participen en la manifestació més multitudinària contra el model turístic barceloní

Núria Martínez
3 min

BarcelonaSota la mirada perplexa dels turistes, al voltant de 2.000 persones segons la Guàrdia Urbana, i 5.000 segons els organitzadors, es van manifestar ahir a la tarda per reclamar la fi dels pisos turístics a Barcelona. La marxa la convocaven els veïns de la Barceloneta i tenia el suport de la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB) i dels sindicats UGT i CCOO, entre altres entitats. Sota el lema “Barcelona no està en venda”, la marxa més multitudinària fins ara va arrencar a la plaça Poeta Boscà i va acabar a la plaça Sant Jaume amb crits de “Trias, dimissió”. Tots els partits de l’oposició menys el PP van fer-hi acte de presència. Jaume Collboni (PSC), Ricard Gomà (ICV-EUiA) i Alfred Bosch (ERC) van ser les cares més destacades. “No trobarà una manifestació més pacífica, alcalde”, cridaven alguns dels manifestants durant la marxa. En efecte. Tot i que la manifestació estava precedida per l’emblemàtic canó del barri, la mobilització va transcórrer amb un marcat ambient familiar, alegre i festiu propi d’un calorós dissabte d’agost.

“N’estem farts, de la transformació que està patint el barri. Volem dormir, volem comprar als comerços tradicionals de sempre i no volem que se’ns expulsi del barri”, denuncia Sergi Arnás, un dels portaveu dels veïns de la Barceloneta. Arnás afegeix que amb aquesta marxa es busca que l’Ajuntament entengui el problema “d’una vegada per totes” i que prengui mesures “reals” i no només “de maquillatge”. Aquesta transformació que denuncia el portaveu la comparteix el president de l’Agrupació de Comerciants i Industrials de la Barceloneta (ACIB), Josep Domènech. Destaca que cada dia més petits comerços es veuen obligats a abaixar la persiana. “El turista que ve és cada vegada més jove, i només dormen, van a la platja, beuen i surten de festa”, argumenta. Domènech considera que el turisme familiar cada vegada és menys present al barri. “No estem en contra del turisme, però sí del model low cost. Els turistes que actualment estan venint a la Barceloneta no els desitja ningú”, sentencia.

A la manifestació hi eren presents la majoria de barris de la ciutat, amb especial visibilitat dels que també estan afectats per aquesta problemàtica. “No a l’Hotel Rec Comtal”, de la Comissió d’Afectats del Born; “No al soroll nocturn”, de l’Assemblea de la Plaça de la Revolució de Gràcia, i “Salvem el cinema Niza”, dels veïns de la Sagrada Família, eren algunes de les múltiples pancartes que s’hi podien llegir. “Aquesta unió d’entitats i de barris és l’element clau d’aquest moviment”, expressa el president de la FAVB, Lluís Rabell. Tal com va avançar ahir l’ARA, assemblees de barri del 15-M, associacions de veïns de diferents districtes i la FAVB estan gestant una nova plataforma ciutadana contra el model turístic, que pretenen que influeixi en les pròximes eleccions municipals, al mes de maig. El portaveu dels veïns de la Barceloneta, Sergi Arnás, considera que es tracta de “l’inici d’un canvi” i garanteix que aquesta manifestació “és la primera de moltes”. “No sóc de la Barceloneta, però sóc ciutadana de Barcelona i hem d’estar tots units per defensar la nostra ciutat”, reivindicava durant la manifestació Carme Bonet, de 80 anys.

Tot i que d’entrada pugui semblar una contradicció, a la mobilització tampoc hi van faltar els guies de turisme oficials. Reivindiquen la regulació del turisme i que sigui cívic i de qualitat. “L’Ajuntament no ens escolta i estem patint intrusisme professional”, explica a l’ARA Eva Olivas, una de les guies. “Nosaltres paguem impostos i hem de passar un examen per poder exercir”, apunta. Afegeix que l’executiu “no fa res per aturar-ho”. Durant el transcurs de la manifestació, la Barceloneta continuava plena de turistes, especialment al passeig Joan de Borbó. Alguns s’ho miraven sense entendre res, d’altres amb recel i els més atrevits, fins i tot, es feien selfies amb la manifestació com a paisatge.

Sorpresa dels turistes

“Estic d’acord amb els motius dels manifestants. Quan es fa turisme s’ha de respectar la cultura local”, expliquen a l’ARA un grup de turistes de 30 anys provinents de Salvador de Bahia (Brasil). Els nois afirmen que a la seva ciutat també tenen aquests problemes, però que ja hi estan “acostumats” i no es queixen. Contràriament, tres joves poloneses de 20 anys es mostren molt sorpreses davant dels motius de la manifestació. “Això a Polònia és impensable. Tenim poc turisme i el que ve el rebem amb aplaudiments”, sentencien. “El turisme deixa diners i és bo per al país, però si afecta la vida dels veïns s’ha de repensar”, conclou una turista de Bristol.

stats