Societat 23/07/2019

Cs, el PP i Valls avalen el gir del Govern de Colau en seguretat

El tinent d’alcalde Albert Batlle matisa la proposta sobre el “retorn” de ‘menes’

Maria Ortega
3 min
Batlle saludant Josep Bou (PP) i Manuel Valls (Barcelona pel Canvi)/ FRANCESC MELCION

BarcelonaTot i la insistència del nou govern bipartit de Barcelona de situar ERC com a soci preferent per als grans acords de ciutat, en matèria de seguretat l’elecció del tinent d’alcalde Albert Batlle -del grup del PSC- i les seves primeres declaracions han generat més expectatives a les bancades de Cs, el PP i de la formació que encapçala Manuel Valls (Barcelona pel Canvi) que no pas a la dels republicans. ERC i Junts per Catalunya van ser ahir especialment crítics amb el començament de mandat de Batlle i, sobretot, amb les seves polèmiques declaracions plantejant la “tornada assistida” dels menors estrangers no acompanyats ( menes ) als seus països. El curs polític a Barcelona ha començat amb dos plens forçats per l’oposició sobre dos dels aspectes més criticats de la gestió de l’alcaldessa, Ada Colau, el mandat passat: la seguretat i les dificultats d’accés a l’habitatge. I l’estrena de Batlle a la gran àrea de Seguretat arribava marcada per les seves afirmacions sobre els menes, unes paraules sobre les quals de moment no ha opinat -en públic- l’alcaldessa ni cap membre de BComú, i que ahir el mateix Batlle va voler matisar.

El tinent d’alcalde va remarcar que la prioritat per abordar la situació d’aquests joves era garantir el seu dret a la tutela -recollit a la Carta dels Drets dels Infants de les Nacions Unides- i a l’educació. Batlle va assegurar, en la seva primera intervenció i després d’alguns recels de l’oposició, que comptava amb el suport de Colau amb qui, va dir, tenia un “grau de coincidència molt elevat”. En la seva primera radiografia de la situació, va exposar que el repunt de l’activitat delictiva era “clarament revertible” i va garantir que el seu equip “hi deixarà la pell” per aconseguir-ho. Va defensar, en aquest sentit, que els problemes de seguretat de Barcelona no eren crònics i que el reforç policial acordat a la Junta Local de Seguretat de divendres ja es notaria aquest estiu. Ahir també va avançar que havia demanat als districtes que convoquessin consells de seguretat per abordar localment la situació.

Cs, el PP i el grup de Valls, tot i les crítiques a la situació actual, ahir li van estendre la mà i li van agrair el nou discurs. “Hem fitxat el Messi de la seguretat, però haurà de competir contra la selecció mundial de delinqüents”, va defensar Paco Sierra, de Cs. Des d’ERC, en canvi, van ser molt crítics amb les paraules de Batlle. El portaveu republicà, Jordi Coronas, va assegurar que la política del nou govern semblava executada pel PSC a les ordres de Valls. Un comentari que l’ex primer ministre francès va seguir amb gest d’incredulitat i Colau amb posat seriós.

En nom de Junts per Catalunya, Elsa Artadi -el lloc del cap de files del grup, Joaquim Forn, tornava a estar ocupat per un llaç groc-,va equiparar les paraules de Batlle sobre els menors estrangers amb la política de Donald Trump als Estats Units, i va lamentar que tornar-los als seus països era convidar aquests nois a tornar-se a “jugar la vida” per venir. El discurs d’Artadi va sorprendre Batlle, que el va comparar amb el que hauria pogut firmar la CUP.

Valls, al seu torn, va verbalitzar el suport al nou tinent d’alcalde i va defensar que la seguretat no era “ni de dretes ni d’esquerres”. “Sap que l’ajudaré en el que calgui”, li va dir. També Josep Bou, del PP, va expressar “molta confiança” en el nou responsable de l’àrea. El ple sobre seguretat l’havien forçat tots els grups -excepte el de Valls- i va acordar, amb el suport del govern, un text en què es demana un paquet de mesures com ara convocar noves places de Guàrdia Urbana i fer front al top manta. La negociació del text va acabar fent caure el punt que demanava una comissió per debatre el nou model de seguretat i per això ERC, que havia donat suport al ple, es va acabar abstenint.

En la sessió dedicada a l’habitatge, ERC i Junts per Catalunya van poder tirar endavant, gràcies a l’abstenció del govern municipal, un text que insta el Govern a engegar els tràmits per aprovar una llei que reguli el preu dels lloguers.

stats