Ortega justifica la presència del Govern a la beatificació perquè “més de la meitat dels màrtirs són catalans”

El ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, veu en la missa de beatificació un "acte de reconciliació"

Ha sigut un acte polèmic i divisiu, que ha generat adhesions però que també ha ferit sensibilitats. Milers de persones vingudes de diferents punts de Catalunya i moltes d'Espanya han omplert Tarragona per a l'acte de beatificació massiva, però centenars de persones també han deplorat que l'Església només recordi els seus morts i no els que són responsabilitat d'un règim al qual ella va donar suport. En aquest context, la presència del president Mas a l'acte va generar polèmica des del primer dia. Dimarts Homs afirmava que el Govern "assisteix a tota mena d'actes" i dijous era el mateix Mas el que es justificava dient que "eren víctimes innocents". Aquest diumenge ha sigut la vicepresidenta Ortega qui ha hagut de donar explicacions sobre la presència del Govern en un acte que honora els que van morir a mans dels republicans però que obvia els morts del franquisme. Ho ha fet dient que "més de la meitat" dels 522 nous màrtirs "són catalans".

La representació catalana estava encapçalada pel president Mas; també hi han assistit la vicepresidenta Ortega i els consellers Vila i Pelegrí, tots ells membres d'Unió Democràtica. "Més de la meitat dels màrtirs –beatificats– són catalans i en aquest sentit és important la presència de les autoritats catalanes", ha afirmat Ortega en resposta a les crítiques que s'han fet des d'algunes organitzacions i partits polítics pel fet que l'Església celebri una beatificació de religiosos assassinats els anys previs i durant la Guerra Civil i, en canvi, no denunciï públicament el franquisme. Aquest dissabte, desenes de persones es van manifestar a Tarragona denunciant que, mentre l'Església glorifica els seus morts, milers de víctimes del franquisme continuen enterrades de forma anònima als marges de les carreteres.

Ben diferent és, òbviament, la visió de la dreta. El ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, ha defensat aquest diumenge que la cerimònia de beatificació de 522 religiosos celebrada a Tarragona és un acte de "justícia" i de "reconciliació". "Ha de ser entès com l'Església ens ha invitat a entendre'l: com un acte de justícia però també com un acte més de reconciliació", ha afirmat Gallardón en declaracions als mitjans al complex educatiu de Tarragona, on s'ha celebrat la cerimònia. A la cerimònia també hi han assistit, per part espanyola, el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, i el president del Congrés dels Diputats, Jesús Posada.

Més continguts de