Societat 12/10/2013

L'arquebisbe de Tarragona diu que l'Església no té “cap ressentiment” contra els que van matar els seus "màrtirs"

Jaume Pujol ha donat la benvinguda als religiosos i peregrins que assistiran diumenge a la beatificació de 522 "màrtirs" de la Guerra Civil. Assegura que l'acte "no es fa contra ningú"

Efe
3 min
Últims preparatius a la plaça de l'antiga Universitat Laboral de Tarragona on aquest diumenge tindrà lloc la beatificació en massa / EFE

TarragonaL'arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, ha donat la benvinguda als religiosos i peregrins que aquest diumenge assistiran a la beatificació de 522 "màrtirs" de la Guerra Civil i ha afirmat que l'acte "no es fa en contra ni a favor de ningú" i que no hi ha "gens ni mica de ressentiment" cap als que els van matar. Pujol, que també és el president de la Conferència Episcopal Tarragonina, ha presidit aquest dissabte a la catedral de Tarragona l'inici dels actes de la beatificació més massiva de la història de l'Església catòlica.

"Aquest diumenge, la glòria del Senyor resplendirà d'una manera especial en els seus màrtirs", ha dit en la seva homilia l'arquebisbe metropolità de Tarragona. Després de saludar el cardenal Angelo Amato, que diumenge, en nom del papa Francesc, proclamarà els 522 beats màrtirs, i els bisbes i capellans que assistiran a la cerimònia, Pujol ha remarcat que "la glorificació dels nostres germans i germanes no es fa en contra de ningú ni tampoc a favor de ningú". "Els màrtirs són del Senyor, pertanyen a la victòria del Senyor, no a la dels homes. Són un anunci de pau i de reconciliació. És simplement l'Església, que, reprenent la tradició des dels primers segles, no pot oblidar aquells que van morir per causa del Senyor i de l'Evangeli", ha explicat monsenyor Pujol.

Sobre els 522 religiosos que van morir durant la Guerra Civil, el primat de Tarragona ha destacat: "Ells van escriure el llibre de la veritat rubricat amb sang. Són els que van seguir el Senyor imitant-lo". "Quan demà els nostres màrtirs siguin beatificats en la litúrgia dominical ningú de nosaltres experimentarà gens ni mica de ressentiment cap a aquells que els van perseguir. Ni tampoc la satisfacció d'haver complert amb un acte de justícia històrica, a la manera del món", ha afirmat Pujol.

Sense esment a les crítiques

Sense esmentar les crítiques suscitades per la beatificació i l'oblit de les altres víctimes de la Guerra Civil, Jaume Pujol ha dit que "el Senyor mira amb compassió un bàndol i l'altre, el Senyor mira amb compassió tant els botxins com els que van morir. L'última mirada dels màrtirs va ser aquesta: una mirada que perdonava. Sigui aquesta també la nostra mirada". "¿Com no hem de perdonar si tots ells van morir, a imitació del Senyor, amb paraules de perdó als seus llavis?", s'ha preguntat el purpurat, que ha afegit que "la primera gràcia dels nous màrtirs serà la gràcia del perdó i de la reconciliació".

Forcades vol que l'Església demani perdó

Hores abans d'aquesta homilia, la teòloga i monja benedictina Teresa Forcades ha reclamat a l'Església catòlica que demani perdó pel seu suport al franquisme i renunciï als privilegis que encara conserva per haver col·laborat amb la dictadura, i ha considerat "un insult" que encara no s'hagin retut honors públics a les víctimes de Franco. "No tinc cap opinió crítica per beatificar una persona assassinada per defensar la seva fe, però l'acte de demà, com qualsevol acte, té una dimensió política, i no dic que aquesta dimensió sigui desitjada pels promotors eclesiàstics", ha dit la monja, que ha recordat que, encara que el procés per honrar els religiosos assassinats s'ha denominat de beatificació dels màrtirs del segle XX, "al començament de les seves causes eren màrtirs de la Guerra Civil" i que "això no podem obviar-ho".

Forcades ha remarcat que els assassinats dels religiosos van ocórrer "dins d'un conflicte polític, un conflicte que va acabar en una situació de dictadura franquista, i en aquesta dictadura l'Església catòlica no va tenir un paper neutre sinó que va donar suport al règim franquista".

stats