SOCIETAT
Societat 20/02/2012

L'Hospital de Bellvitge implanta un cor artificial que, per primer cop a Catalunya, permet fer vida normal al pacient

El pacient és un home de 57 anys amb insuficiència cardíaca avançada que no podia rebre un trasplantament de cor

Lara Bonilla
2 min
L'Eufemio Garcia amb l'equip mèdic que l'ha tractat/MANOLO GARCÍA

BarcelonaPer primer cop a Catalunya, un pacient al qual li ha estat implantat un cor artificial ha estat donat d'alta i ha pogut fer vida normal a casa. L'operació es va fer a l'hospital de Bellvitge. L'home es diu Eufemio García, un policia local retirat de 57 anys. Tenia una insuficiència cardíaca avançada i no va poder rebre un cor trasplantat perquè acabava de superar un càncer, i això contraindicava l'operació.

La intervenció per implantar el dispositiu es va fer el novembre del 2011. Tot el dispositiu és intracorpori, a excepció d'un cable que surt del cos a l'altura de l'abdomen i que està connectat a una unitat de control amb dues bateries amb una autonomia de fins a set hores. Això permet al malalt fer una vida normal al domicili i millorar la seva qualitat de vida.

"He d'estar atent per anar carregant les bateries i sempre he de portar la motxilla a sobre. És incòmode, però m'hi vaig acostumant", ha assegurat aquest dilluns, content per l'èxit de la intervenció.

El 2007 ja es va fer una intervenció similar a l'Hospital de Bellvitge, però la pacient no va poder sortir de l'hospital durant els quatre mesos que va portar el cor artificial.

En el cas de l'Eufemio García, l'implantament del cor artificial té una durada mínima de dos anys, però no es descarta que el pugui portar indefinidament. En funció del diagnòstic, els metges decidiran si li allarguen la durada o si li fan un trasplantament.

Els trasplantaments del futur

Els metges preveuen que els cors artificials siguin una alternativa als trasplantaments. De fet, n'eviten el principal inconvenient: la falta de donants.

"No és ciència-ficció, és una realitat i és el futur per tractar les insuficiències cardíaques, perquè les donacions d'òrgans van a la baixa", ha dit el cardiòleg Nicolás Manito en la roda de premsa de presentació de la intervenció.

El cost de la intervenció ha estat de 100.000 euros. El pacient ha guanyat en qualitat de vida perquè no podia fer més de dues passes sense cansar-se i perquè havia de dormir dret o assegut perquè s'ofegava.

Funcionament del dispositiu

El dispositiu implantant, anomenat Incor, és una turbina que complementa la funció de la bomba que realitza el ventricle esquerre del cor. S'implanta en un extrem del ventricle esquerre i treu sang d'aquest ventricle per portar-la a l'aorta toràcica amb un flux continu.

Arreu del món ja han estat col·locats dispositius d'aquest tipus a més de 5.000 persones. A l'Estat espanyol s'han intervingut amb èxit dos pacients a Madrid i a Còrdova, a més del de Bellvitge.

stats