SOCIETAT
Societat 07/01/2012

Els companys del senegalès mort al Besòs reclamen més implicació de les administracions per millorar la convivència

Compatriotes de la víctima creen l'associació Ibrahima Dyey per recaptar fons per a la família i per repatriar-ne el cos. Unes dues-centres persones s'han concentrat davant el lloc on va morir Ibrahima Dyey

Acn
2 min
Concentració al barri del Besòs

BarcelonaFins a 200 persones s'han concentrat aquest dissabte al vespre al carrer Palerm del barri del Besòs de Barcelona, on dimarts va morir a trets Ibrahima Dyey, un home senegalès de 32 anys.

Eren compatriotes de la víctima, però també gent d'altres comunitats, com la magribina, la gitana o l'equatoriana. Salvador Torres, rector d'una de les parròquies del veïnat, ha admès que, tot i que els subsaharians són una comunitat que no causa problemes, actualment es respira un ambient de "calma tensa".

Els concentrats han demanat la implicació de Generalitat i Ajuntament de Barcelona i han anunciat que crearan una associació que té per objectiu recaptar fons per repatriar el cos de la víctima i ajudar la seva família.

Kheraba Drame, de l'associació Lukumtaka, ha declarat a l'ACN que el cost per repatriar un cos al Senegal és d'uns 8.000 euros, despesa que sempre ha de sufragar la família del difunt.

Drame no s'explica que, en casos com la mort violenta, cap administració se'n faci càrrec o que, com a mínim, atorgui cap ajut.

"En tot el temps que porto aquí, ha estat la gent de la comunitat la que ha hagut de posar diners per poder ajudar als familiars", afirma.

La futura associació 'Ibrahima Dyey', tindrà seu en un local que ocupa l'Ateneu Llibertari, a la rambla Prim 76.

A més, s'ha convocat una altra mobilització per el pròxim 10 de febrer que sortirà de la plaça Urquinaona.

Tot i haver-hi un important dispositiu policial, amb diversos furgons dels Mossos d'Esquadra custodiant el carrer Palerm, la d'aquesta tarda ha estat una concentració en què no s'ha registrat cap tipus d'incident, i on han participat veïns de tota la vida al barri, membres de la comunitat subsahariana, magribina o sudamericana, entre d'altres.

Entre els assistents es trobava el germà de la víctima, que s'ha desplaçat des de Saragossa per rebre el suport dels veïns del Besòs. S'ha llegit un manifest i s'ha fet en dues ocasions un minut de silenci com a mostra de condol a la família de Dyey.

L'acció d'un "impresentable"

Kheraba Drame ha insistit que els fets del passat dimarts no són fruit de "cap combat o acte de racisme". "Es tracta d'un individu que és un impresentable, nosaltres no entrem a condemnar cap comunitat", ha dit en referència d'Antonio F. P., pare del presumpte autor dels trets i presumpte inductor del crim.

Drame ha assenyalat que la família acusada, d'ètnia gitana, acumula més de 60 causes per diversos delictes.

El jutjat d'instrucció número 12 de Barcelona, va ordenar pel pare i un dels seus fills, Antonio F.G, presó provisional sense fiança.

El representant de l'associació senegalesa no s'explica, però, com s'ha deixat en llibertat provisional als altres dos detinguts: Salvador F.G, acusat d'un delicte d'amenaces i Rafael F. G, per un delicte de lesions.

A ells se'ls han imposat també mesures cautelars de compareixença cada dilluns davant del jutjat, retirada de passaport i prohibició de sortir de la capital catalana. Els considera "còmplices" del crim. "Com és possible que es deixi en llibertat a persones que tenen atemorit tot un barri i que poden anar impunement pel carrer amb armes?", qüestiona Drame.

Aquest fet és segons el representant senegalès el que realment genera "crispació".

stats