EL LITIGI CONTINUA
Societat 24/01/2011

Els bisbes s'entreguen al Vaticà, Mascarell no

El nou govern de la Generalitat no capitula. Tot i la demanda en bloc dels bisbes catalans, el conseller de Cultura Ferran Mascarell ha defensat de nou la via judicial per retenir les obres d'art a Lleida.

Laura Serra
2 min
El Museu Diocesà de Barbastre ja inclou fotos de l'art sacre català a l'exposició.

BARCELONA.Tots els bisbes catalans van demanar divendres, a través d'un comunicat, que "es compleixin les decisions emanades de la Santa Seu sobre els béns eclesiàstics", és a dir, que les obres d'art sacre que es disputaven les diòcesis de Lleida i de Barbastre-Montsó es cedeixin definitivament a l'Aragó. Ahir el conseller Ferran Mascarell va deixar clara la resposta del nou Govern convergent: "Tenim la màxima consideració per la decisió dels bisbes catalans, però els principis que ens guien a nosaltres són els del dret civil".

Els bisbes es van trobar la setmana passada en la 197a reunió de la Conferència Episcopal Tarraconense i van elaborar un document de suport als dos bisbes de les respectives diòcesis, que ja havien demanat la cessió de l'art religiós exposat al Museu Diocesà de Lleida, seguint una ordre del Vaticà del febrer del 2009 i en pro de la "comunió entre les Esglésies". Tot i així van remarcar la necessitat de respectar "l'ús compartit d'un patrimoni religiós i cultural".

La Generalitat ha defensat des de sempre que la legislació catalana vigent estableix que Lleida és propietària de les 112 obres d'art en litigi perquè l'adquisició es va fer de manera legítima i documentada. Mascarell ho ha reiterat amb un "estem on estàvem en temes de dret civil" i ha dit que és "lògic" que la Generalitat aposti per aquesta via, "ja que és el dret el que administra les relacions entre persones i comunitats des del punt de vista civil". En aquest sentit, hi ha continuïtat absoluta respecte a l'anterior govern tripartit, que defensava que la propietat del conjunt artístic està legitimada per la llei de patrimoni cultural de Catalunya.

Tot i això, la diòcesi de Barbastre-Montsó -que des del 1995 reclama unes peces que fa més de 100 anys que custodia Lleida perquè provenen d'esglésies de la Franja de Ponent que inicialment pertanyien a la diòcesi catalana i que actualment pertanyen a l'aragonesa- i el president del govern de l'Aragó, Marcelino Iglesias, continuen entestats i esperançats a aconseguir el retorn de la col·lecció. Fa un mes, quan van inaugurar el Museu Diocesà de Barbastre ja van incloure en l'exposició fotografies d'algunes de les obres d'art sacre que consideren seves.

Un altre conflicte enquistat

L'altra qüestió patrimonial que haurà de seguir de prop el conseller de Cultura serà el retorn de la totalitat dels papers que encara queden a Salamanca. La Comissió per la Dignitat ja s'ha reunit amb Mascarell perquè es comprometi a "rellançar amb força" un procés que s'ha adormit des que el 2005 es van transferir bona part dels originals als propietaris legítims. El conseller va criticar que el calendari previst no s'hagi complert amb rigor i es va comprometre a fer-ne un de nou i definitiu per resoldre el retorn dels últims objectes i documents segrestats a Castella i Lleó. A l'Arxiu de Salamanca encara hi queda un 15 % del total dels documents requisats per Franco.

stats