Societat 03/02/2011

De les bodes infantils al mínim de 22 anys

T.g.
2 min
Un jove de catorze anys porta la seva esposa de nou en moto després de celebrar la boda, a la ciutat de Biaora, a l'Índia.

Barcelona.L'Índia o l'Afganistan estan a les antípodes d'Itàlia, la Xina o els Estats Units però més a prop d'Uruguai pel que fa a les bodes entre menors. Tal com diu Marta Arias, d'Unicef, "els matrimonis amb nens són una realitat a molts països en vies de desenvolupament, fins i tot en alguns, com l'Índia, on estan prohibides per llei". El fenomen es coneix amb el nom de "nenes-núvies" perquè el pateixen molt més les nenes, sobretot si són filles de famílies pobres que en molts casos les casen per obtenir a canvi algun dot.

Passa a països com l'Índia, el Iemen o l'Afganistan. En el primer, tot i que les bodes amb nens estan prohibides, són força comunes a les regions més rurals i hi ha zones, com el Rajasthan, on són la tònica imperant. Segons un informe d'Unicef de l'any 2008, el 56% de les nenes d'aquesta regió es casen abans de fer 15 anys i un 17%, abans dels 10. El Iemen és un altre dels països del món on fins fa poc obligaven les nenes a casar-se amb homes més grans. Després d'una onada de morts d'aquestes joves núvies, el govern va decidir apujar l'edat mínima per casar-se fins als 17 anys, però és una tradició molt arrelada en una societat masclista i patriarcal. L'Afganistan és un exemple més. Segons una altra investigació d'Unicef, entre els anys 2000 i 2008, les núvies del 43% dels matrimonis afganesos tenien menys de 18 anys. Encara que la constitució ho prohibeix, el matrimoni amb noies menors de 16 anys és una pràctica comuna lligada als costums tribals.

Un panorama ben diferent

Els països de la Unió Europea, en canvi, tenen majoritàriament una legislació que fixa els 18 anys com a edat mínima per casar-se. És el cas d'Àustria, França, Itàlia, Portugal, Irlanda o Bèlgica. Als Estats Units, en canvi, on no es permet beure alcohol fins als 21 anys, la legislació sobre els matrimonis depèn dels estats i majoritàriament l'edat mínima per casar-se sense consentiment patern és de 18 anys. La Xina, d'altra banda, és un dels països en què l'edat per casar-se és més elevada: 20 anys en el cas de les noies i 22 en el cas dels nois, una norma que es va adoptar l'any 1980. A l'extrem oposat de la classificació hi ha Uruguai, on només es demana que les núvies tinguin 12 anys i els nuvis, 14. El govern del país va presentar el 2009 un projecte per reformar la legislació i augmentar l'edat fins als 16, ja que molts organismes internacionals han cridat l'atenció al país per aquest límit tan baix en el cas de les nenes.

stats