Publicitat
Publicitat

PLATGES

Les boies de la discòrdia

Veïns de Tamariu i Calella alerten de canvis de senyalització que posen en risc els banyistes

Fins aquest estiu, a les platges de Tamariu i del Canadell de Calella de Palafrugell se separava la zona de banyistes i la de les barques amb diverses boies unides amb un cordó. Però aquest any la direcció general d’Ordenació del Territori i Urbanisme ha aplicat uns canvis que, segons les associacions de veïns i amics de Tamariu i Calella de Palafrugell, “posen en perill els banyistes”. Ara la separació entre l’espai de les barques i dels banyistes està delimitada per diverses boies molt més separades i sense acordonar.

“Han creat un problema on no n’hi havia cap” i “No té cap lògica” són algunes de les crítiques que van dirigir els portaveus de les associacions de veïns i amics de Calella de Palafrugell i Tamariu, Francesc Vaqué i Jordi Miralles. A més, recorden que el cordó de les boies servia per ajudar les persones amb mobilitat reduïda, que s’agafaven per entrar a l’aigua o quan es cansaven durant el bany. “Molts veïns, sobretot gent gran, es queixen perquè no tenen manera de baixar al mar”, va denunciar Vaqué. L’associació de veïns de Tamariu ja ha aconseguit més de 700 signatures de protesta.

Canvis pactats amb Capitania

L’Ajuntament de Palafrugell, que dona suport a les reivindicacions dels veïns, es va reunir ahir amb la Capitania Marítima de Palamós per intentar trobar una solució, però només van aconseguir petits canvis. Es col·locaran uns elements d’unió entre les boies per delimitar més clarament la zona de bany i s’instal·laran unes “línies de vida” per permetre el descans dels banyistes.

Així mateix, la Capitania Marítima s’ha compromès a fer patrulles per controlar i comprovar si les mesures preses funcionen. “És tot el que hem pogut aconseguir, però no estem satisfets. No deixarem de batallar perquè és un tema de seguretat”, va assegurar l’alcalde de Palafrugell, Josep Piferrer, que va avisar que ara demanaran a la direcció de Ports de l’Estat que posi una senyalització especial.

Des de la Capitania Marítima van al·legar que no es poden acordonar les boies per si algun vaixell hagués de passar en cas d’emergència. I recorden que és una normativa del 1998 que estan obligats a aplicar i que, en tot cas, ha de ser la direcció de Ports de l’Estat qui ho modifiqui.

Canvis insuficients

Els veïns de Tamariu i Calella de Palafrugell no en tenen prou amb els canvis acordats per l’Ajuntament perquè diuen que els elements d’unió entre les boies “no són suficients”. També temen pels espais on s’ha prohibit el bany i que a partir d’ara han de servir perquè passin les embarcacions. Concretament, es tracta de la zona de llevant de la platja de Tamariu i de l’espai conegut com “la trona” de Canadell, on fins ara hi anaven famílies senceres. De fet, molts nois i noies s’acostumaven a tirar des de les roques d’aquesta cala perquè era una zona protegida per les boies. “La majoria venen unes setmanes i se’n van. ¿Com sabran que ja no es poden tirar si ho han fet sempre?”, es pregunta Francesc Vaqué.

El malestar entre els banyistes i veïns és tan gran que han organitzat un bany multitudinari com a protesta aquest diumenge a les 12 del migdia.

Visibilitzant l'assetjament sexual

Més continguts de