Societat 11/11/2011

Bojos per l'11 de l'11 de l'11

Aquest divendres és la quarta vegada que el 2011 ofereix una data singular. L'excepcionalitat d'aquest fet ha disparat la venda de loteria per avui: dia 11 del mes 11. El número 11.111 per al sorteig de l'ONCE està esgotat de fa dies

Trinitat Gibert
3 min

BarcelonaAquest segle no tornarà a passar. El 2011 viu aquest divendres la seva quarta data singular: l'11 de l'11 de l'11. És tan curiosa que els cupons de loteria de l'ONCE amb el número 11.111 (el més semblant a l'11-11-11) estan esgotats des de fa dies. "Si algú en troba, és un miracle", diu Chema Prieto, portaveu de l'organització de loteria. Les altres tres particularitats del 2011 han estat l'1 de l'1 de l'11, l'11 de l'1 de l'11 i l'1 de l'11 de l'11. "No passa cap any ni tampoc tornarà a passar aquest segle", assegura el matemàtic Joan Gómez. "Hi ha hagut anys que ha passat el 10 del 10 del 10 o també vindrà l'any que ve el 12 del 12 del 12, però, esclar, no eren repeticions de les dues mateixes xifres". El 2011, a més, té una altra particularitat, que s'explica per una fórmula aritmètica. Si les persones agafen els últims dos números de l'any que van néixer i li sumen l'edat que tenen, els sortirà com a resultat la xifra 111. Passarà a tothom. Amb anys diferents i edats diferents.

Esperances en temps de crisi

Per tot plegat, Karin Perchthaler fa dies que porta a la cartera, ben desat, el cupó de l'ONCE amb les xifres màgiques. "És la segona vegada en 36 anys de vida que compro loteria. No ho faig, perquè a casa sempre he sentit dir als pares que la loteria és l'impost dels tontos, però aquesta vegada és diferent". "És diferent -diu la Karin- perquè necessitem agafar-nos a qualsevol cosa per sortir d'aquesta crisi que ens fa tanta por".

En aquest sentit, la psicòloga Hermínia Gomà, directora de l'Institut Gomà, explica que "en temps de crisi les persones necessiten aferrar-se a esperances". Comprar-se un cupó de loteria amb el número 11.111 és "un pensament màgic", un refugi que permet imaginar que alguna cosa de fora, que vindrà de fora, "ens ajudarà a avançar", diu.

De fet, els Reis d'Orient són un fenomen similar, també es tracta d'un pensament màgic, perquè és algú que ve de fora per portar-nos una millora. Dit amb unes altres paraules, segons la psicòloga, "dipositar les il·lusions en un cupó de loteria no vol dir ser proactius, no busquem les solucions des de dins nostre, sinó que som reactius, perquè en busquem de fora".

Els astrònoms, com el director científic del parc astronòmic del Montsec, Salvador Ribas, recorden que l'11 de novembre del 2011 no hi haurà cap fenomen singular al cel. "Ni tan sols hi haurà lluna plena, perquè ho haurà estat el dia anterior, el 10 de l'11 de l'11". Per la seva banda, el professor d'astronomia de la Universitat de Jaén Josep Martí subratlla que els fenòmens del cel no afecten el comportament de les persones. "No hi ha cap estudi científic que ho demostri; en canvi, sí que n'hi ha sobre els fenòmens meteorològics, els que estan arran de terra. Per exemple, deu ser casualitat que els conflictes bèl·lics, com ara la Guerra Civil, passin a l'estiu?", es pregunta retòricament aquest astrònom.

Una xifra 'excepcional'

El matemàtic Joan Aguilera ja té també el seu número de l'ONCE. "És dóna el cas que l'11 de l'11 també és el meu aniversari. Per a un matemàtic com jo, la xifra és excepcional. Des de petit que m'invento aventures amb l'11 de l'11, les dates del meu aniversari". Mireia Contreras, directora d'una sucursal bancària, també en té un cupó. "No és l'11.111, però és un número que es quedava tota la granja on esmorzo. I el venedor de cupons em va dir que era l'últim que li quedava per aquest dia. Estava pressionada a quedar-me'l per la singularitat que envolta el dia", explica.

L'11 és un número amb moltes particularitats. És capicua. És fàcil d'escriure i senzill de multiplicar. Només és divisible per ell mateix. És una tercera part de 33, un altre número màgic. El món del futbol clama 11 jugadors. Avui divendres és la primera i l'última vegada del segle que viurem un 11 de l'11 de l'11.

stats