CIÈNCIA
Societat 21/06/2011

El bolet Bob Esponja

Els científics han batejat una nova espècie trobada a Malàisia com el popular personatge dels dibuixos animats. És taronja i té una olor “forta d'humit i vagament afruitada”

Redacció
1 min
Exemplars del bolet 'Spongiforma squarepantsii' / TOM BRUNS

BarcelonaBob Esponja, el popular personatge de dibuixos animats, no és només inspiració per als més petits. Un grup de científics ha trobat similituds entre l'ídol dels nens de mig món i una nova espècie de bolet trobada a Malàisia, i han decidit batejar-lo com Spongiforma squarepantsii, en honor al nom original del personatge, SpongeBob SquarePants, segons informa el web de National Geographic.

Els exemplars de la nova espècie són de color taronja brillant i tenen una olor “forta d'humit i vagament afruitada”, segons l'estudi publicat al maig a la revista Mycologia. Dennis Desjardin, de la Universitat de San Francisco, un dels científics responsables de l'estudi, ha explicat que el bolet “sembla una esponja perquè té forats a l'interior” i perquè “quan està moll se li pot treure l'aigua perquè s'expandeixi fins a la forma original”. El científic recorda que “la majoria dels bolets no fan això”.

Només el 5% dels fongs de la Terra s'han estudiat i es calcula que hi ha uns tres milions d'espècies que encara ens són desconegudes i que tenen unes qualitats extraordinàries. El 2009, per exemple, el mateix equip de científics va descobrir al Brasil uns bolets que brillen en la foscor de la nit.

Font d'inspiració

No és la primera vegada que un personatge de dibuixos animats dóna nom a una espècie animal. L'any passat, a Colòmbia, els científics van batejar amb el malnom de Mister Burns, el cap de la central nuclear a The Simpsons, una espècie de gripau que té un nas allargat i punxegut.

stats