SOCIETAT

Incògnita al voltant d'un bòlid que ha creuat el cel de Catalunya aquest matí

Els testimonis de diversos punts del país afirmen haver vist el suposat meteorit que ha il·luminat el cel de Catalunya i que ha deixat rastre de fum en desintegrar-se

Una bola de foc amb una llarga estela ha il·luminat el cel de Catalunya aquesta matinada, a quarts de set del matí, segons els testimonis. La Xarxa d'Investigació sobre Bòlids i Meteorits ha confirmat a Catalunya informació que està realitzant indagacions per saber de què es tracta. D'entrada, revisen les imatges que puguin haver registrat els punts d'observació que tenen repartits pel país.

Els testimonis que asseguren que el fenomen ha estat visible des de molts punts del país. Segons les imatges enregistrades per Josep Maria Petit Prats, membre d'AstroGirona, -que ha pogut captar la seqüencia final amb una de les seves càmeres de vigilància des de Sant Antoni de Calonge-, el bòlid ha creuat encès el cel, amb una gran il·luminació, deixant una llarga estela i rastre de fum en desintegrar-se segurament amb el contacte amb l'atmosfera.

L'Agència Estatal de Meteorologia ( AEMET ) a Catalunya també ha informat del possible meteorit , que ha il·luminat el cel de Barcelona amb una fogonada cap a les 06.55 hores d'avui , segons ha constatat el personal de guàrdia d'aquesta entitat .

Per la seva banda, la Xarxa d'Investigació de Meteorits ha actualitzat a la seva pàgina web el llistat d'aquest tipus de fenòmens incloent el que s'ha vist aquest matí , realitzat pel doctor Josep M. Trigo , científic titular del Grup de Meteorits , Cossos Menors i Ciències Planetàries de l'Institut de Ciències de l'Espai ( CSIC - IEEC ) .

En aquest llistat només s'inclouen els casos més lluminosos i representatius , ja que a les 25 estacions operatives de l'esmentada Xarxa es detecten cada any uns 500 bòlids . De moment , a la llista només es recull el registre de diverses imatges del deixant persistent del possible meteorit albirat avui , però encara no s'ha pogut determinar el seu origen ni precisar la seva magnitud .

El rang d'observació del possible meteorit s'ha estès a altres zones com Andalusia , Aragó , Castella la Manxa , Castella i Lleó , Comunitat de Madrid , País Valencià i Extremadura , segons l'esmentada Xarxa .

A Catalunya , els testimonis a Twitter provenen de poblacions barcelonines com Olesa de Montserrat , Berga , Ullastrell i Badalona , així com Tarragona i Barcelona .

Un bòlid o bola de foc és com es denomina al fenomen lluminós de magnitud -4 o inferior produït quan una partícula d'origen interplanetari penetra en l'atmosfera terrestre a velocitats d'entre 11 i 73 quilòmetres per segon .

Aquestes partícules són roques despreses d'asteroides , cometes o fins i tot roques de la Lluna o Mart , encara que aquesta situació és més rara , segons informa la Xarxa d'Investigació sobre Bòlids i Meteorits .