Societat 17/11/2015

Una cara nova per al bomber Hardison: un trasplantament de 26 hores

La primera de les intervencions d'aquest tipus es va fer fa una dècada a França i ja són prop de 40 a tot el món

Mario Martín Matas
2 min
El bomber voluntari Patrick Hardison, abans i després del transplantament / REUTERS

BarcelonaPatrick Hardison, un bomber de 41 anys dels Estats Units, s'ha convertit en el receptor del trasplantament de cara més complet fet mai a tot el món, segons informa Reuters. L'home va ser intervingut l'agost passat al New York University Langone Medical Center durant prop de 26 hores per un equip mèdic format per 150 persones, i gràcies a l'operació ha pogut recuperar la visió.

Hardison va patir la lesió l'any 2001, quan treballava a Mississipí com a bomber voluntari. Va entrar a dins d'una casa en flames per salvar una dona, però el sostre de l'habitatge va caure i ell va patir cremades de tercer grau. Des de llavors tenia problemes de salut. En un primer moment va rebre un trasplantament amb teixits de les seves cames, però va arribar a perdre les orelles, els llavis, bona part del nas i també les parpelles.

"La seva cara era una cicatriu gegantina", va declarar el cirurgià en cap encarregat de coordinat l'operació, Eduardo Rodríguez, un metge cubano-americà que ja es va encarregar del primer trasplantament d'aquest tipus fet al món, l'any 2005, en un hospital francès. De fet, des de llavors s'han fet prop d'una quarantena de trasplantaments d'aquest tipus en alguns dels hospitals que hi ha acreditats. L'Hospital Vall d'Hebron, per exemple, n'ha protagonitzat dos –l'any 2010 i aquest 2015.

Ara bé, una de les grans diferències entre els Estats Units i Espanya és que, en el cas de l'Estat, no és possible conèixer la identitat d'un donant –sigui de l'òrgan que sigui–. En el cas del bomber Hardison, per exemple, sap que el seu rostre prové de David Rodebaugh, un jove de 26 anys amant del ciclisme extrem que va morir en un accident.

La seva operació es considera la més completa feta fins ara, perquè no només va rebre la cara, sinó també el cuir cabellut, les orelles, el nas, els llavis i les parpelles. En tot cas, a mesura que avançava la tècnica, s'han succeït les operacions considerades com les més exitoses del món, com demostra el fet que l'any 2012 també es va informar de l'operació més completa feta fins aquell moment. En les següents fotografies fot apreciar-se fins a quin punt ha evolucionat el rostre de Hardison.

Una imatge amb les diferents fases del transplantament fet a l'hospital de Nova York / REUTERS

El bomber es recupera adequadament i per primer cop des de fa 14 anys pot parpellejar i fins i tot dormir amb els ulls tancats. De fet, el mateix Rodríguez ha assegurat que l'home havia perdut la visió, i ara, a més de tornar-hi a veure, podrà conduir. L'operació, amb un cost estimat d'un milió de dòlars, la sufragarà la mateixa Universitat de Nova York després que els demanés ajuda un bomber amic de Hardison, angoixat perquè els fills petits del seu company no podien mirar el seu pare sense espantar-se.

El pacient encara està rebent atencions mèdiques, però l'hospital confia que pugui anar cap a casa el proper 26 de novembre per celebrar el tradicional Dia d'Acció de Gràcies. De fet, asseguren que la prova que l'operació ha sigut un èxit és que Hardison va sortir recentment al carrer. "Abans tothom em mirava, i ara sóc una persona que passa desapercebuda", va dir el mateix pacient en roda de premsa.

stats