SOCIETAT
Societat 21/05/2012

Els Bombers de Barcelona s'acosten a Collserola durant la campanya forestal

L'any passat van declarar-se a la serra 14 incendis, 12 menys que el 2010

Acn
2 min

BarcelonaEls Bombers de Barcelona han obert el parc de Vallvidrera i han destinat efectius específics per lluitar contra els incendis forestals als parcs de l'Eixample, Sant Andreu i Vall Hebrón des del 14 de maig i fins a mitjans de setembre. Per protegir les més de 8.000 hectàrees de la serra de Collserola comptaran amb serveis de guaita que alertaran tant al cos municipal com al de la Generalitat, amb qui la coordinació "serà rapidíssima", ha promès el cap d'unitat, Joaquim Rochera.

Quan el vent, la humitat i la temperatura indiquin que augmenta el risc, els bombers se situaran en punts estratègics de la muntanya per retallar el temps d'intervenció en cas d'incendi. Comptar amb la complicitat de la ciutadania durant l'estiu serà un factor clau, han admès els comandaments dels Bombers que aquest dilluns han presentat als mitjans la campanya forestal predisposada per l'Ajuntament.

La majoria dels focs són provocats per la mà de l'home, ha explicat el cap d'operatiu, Miguel Ángel Fuente. "Això no vol dir que siguin provocats intencionadament", ha matisat. Gairebé sempre els provoquen "per descuit".

Durant la campanya forestal, els bombers municipals, molt més avesats a lidiar amb focs d'habitatge, salvaments o accidents de trànsit, també faran ruta per les pistes forestals per veure si es troben en bon estat i per comprovar si els punts d'aigua funcionen.

Per les tasques d'extinció dels incendis serà cabdal la coordinació amb el cos de Bombers de la Generalitat, que compta amb el reforç estival dels auxiliars forestals i habitualment afronta aquest tipus de focs. Rochera ha subratllat que l'avís d'una columna de foc el donarà simultàniament als dos cossos el mateix servei de guaites i que la coordinació entre ambdós "serà rapidíssima".

El parc de Vallvidrera estarà obert i ocupat amb bombers de la ciutat durant aquests mesos. Als parcs de la Vall d'Hebrón, de l'Eixample i de Sant Andreu hi haurà professionals pendents del primer avís que arribi dels guaites de la muntanya. En total, els efectius seran els de sempre, un centenar per torn de guàrdia segons el consistori i una mica menys segons els sindicats. Si hi ha foc "hi anirem tots", ha tranquil·litzat Rochera.

stats