Societat 19/03/2022

Bombers per Ucraïna: solidaritat d'anada i tornada

Set furgonetes transportaran material sanitari a Polònia i recolliran una cinquantena de refugiats que volen arribar a Catalunya

4 min
Bombers recollint i emmagatzemant el material que portaran a Przemyśl la setmana que ve.

BarcelonaSortiran dilluns des de Cerdanyola del Vallès amb set furgonetes carregades de medicaments, extintors i roba d'hivern i tornaran de Polònia, previsiblement divendres que ve, amb una cinquantena de dones i infants que fugen de la guerra d'Ucraïna i que volen arribar a Catalunya. Quinze bombers de diferents associacions i parcs de tot el país han impulsat la iniciativa Bombers per Ucraïna de manera gairebé espontània i amb dos objectius clars: aportar el seu gra de sorra en el trasllat de famílies refugiades i proporcionar recursos a aquells que es veuen obligats a deixar enrere les seves cases i als bombers ucraïnesos que, dia a dia, treballen sense descans per protegir la població dels atacs aeris.

Bombers per Ucraïna és un projecte que neix de la suma de voluntats de bombers d'arreu de Catalunya. Acostumats a veure la cara més dramàtica de la humanitat, molts estan vinculats a ONGs o associacions d'ajuda humanitària, però per a altres és la primera vegada que s'enrolen en una missió d'aquest tipus. "Ens vam adonar que molts teníem la mateixa idea, que era anar a recollir refugiats que fugen de la guerra, i ens vam coordinar", expliquen a l'ARA.

La primera expedició d'aquest equip comptarà amb set furgonetes, totes llogades per particulars dels cossos de Bombers, i oferirà 48 seients a famílies que s'aixopluguen del conflicte bèl·lic a Przemyśl, a la frontera polonesa amb Ucraïna. Algunes volen reunir-se amb coneguts que viuen a Catalunya. Altres no tenen cap lligam amb el país, però tenen l'esperança que amb aquest viatge podran deixar enrere l'horror de la guerra. "Sabem que 48 places no són gaires sabent que hi ha milers de persones en aquesta situació, però anem pas a pas", diuen.

Els organitzadors d'aquest projecte solidari ràpidament es van posar a treballar per aconseguir fons i gràcies a les donacions d'arreu del país han pogut llogar quatre furgonetes. El cost de cadascuna és de 8.000 euros, sense comptar la benzina i els peatges que hauran de pagar. Els altres tres vehicles van a compte dels efectius dels parcs de Bombers de l'Hospitalet, de Terrassa i de Granollers. "Aquesta acció solidària no està vinculada a la Generalitat ni a la direcció general dels Bombers, sinó que neix dels professionals", remarquen des de Bombers per Ucraïna. I depenent de com funcioni la campanya de recollida de fons, es plantejarien llogar un autobús per poder portar més persones en un sol viatge, anticipen.

Els parcs com a magatzems

Els bombers no arribaran a Przemyśl amb les mans buides: els parcs de tot el país, associacions d'ucraïnesos i veïns han recollit centenars de materials per a les persones que viuen temporalment al camp de refugiats. Des de roba d'hivern i alimentació (menjar de caducitat llarga, com barretes energètiques, galetes o cafè) fins a joguines per fer el tràngol més suportable per als més menuts. També portaran medicaments i materials de primers auxilis cedits per l'Hospital de Palamós (Baix Empordà) i, tot i que no podran contactar amb ells personalment, l'objectiu és fer arribar als seus col·legues ucraïnesos material de protecció de bombers. "L'ensorrament dels edificis i el salvament de persones castiga molt la roba i els equipaments", expliquen. De moment, han aconseguit extintors i emissores de ràdio, que afavoriran la comunicació dels bombers en situació de guerra.

Material sanitari que portaran els Bombers per Ucraïna a la frontera amb Polònia.
Bombers preparant el material que portaran a Przemyśl la setmana que ve.

Els voluntaris esperen iniciar el retorn el mateix dimecres i arribar a Catalunya divendres. "Ens coordinem amb una ONG valenciana, que es diu Juntos por la Vida, i amb l'associació catalana d’ucraïnesos, que ens han posat en contacte amb persones que volen sortir per recollir-los", expliquen. Molts són familiars, amics o coneguts d'ucraïnesos o catalans amb origen ucraïnès i ja saben que la setmana que ve podran arribar a Catalunya. Les furgonetes, de fet, recorreran camins diferents i es distribuiran les famílies en funció d'on volen arribar. Per exemple, la llogada pels bombers de Granollers els portarà a Girona.

"També recollirem persones que no tenen cap vincle amb Catalunya", afirmen des de la plataforma, i el volum anirà en funció de quants seients aparaulats quedin buits. Per exemple, perquè alguna família ha trobat una altra via per sortir de Polònia més ràpida i ja no els necessiten. En el cas d'aquestes persones sense xarxa de suport, i si no hi ha cap canvi per part de les autoritats, se'ls portarà al Centre d'Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB) perquè els serveis socials se'n facin càrrec i els proporcionin els documents que necessiten com la targeta sanitària, els facin la tramitació del permís de residència i els distribueixin en cases d'acollida.

I tot i que encara no hi ha dates per a pròximes expedicions, ja que depèn de l'èxit del recapte de fons solidaris, Bombers per Ucraïna ja té la mirada posada en repetir el viatge la setmana del 28 de març.

Vols col·laborar-hi?

Escriu un correu a bomberscatperucraina@gmail.com

Segueix el seu viatge a les xarxes socials Instagram i Twitter (@BombersxUcraina)

Fes una donació: ES22 2100 3849 0702 0004 6622 (CaixaBank)

Bombers per Ucraïna treballa amb el consolat ucraïnès de Barcelona, l'ONG Juntos por la Vida, que treballa a la frontera de la zona de conflicte, amb bombers d’altres països d’Europa que donaran suport logístic en el camí de tornada, amb la Creu Roja, amb l’Associació d'Ucraïnesos a Catalunya i amb el Servei d’Urgències i amb Emergències Socials de Barcelona.

stats