Societat 03/07/2019

Borrell, sobre les delegacions exteriors del Govern: "Són instruments de propaganda proindependentista"

Nega que el seu nou càrrec europeu li doni més força contra l'inedependentisme

Ara
2 min
Borrell renuncia a l'acta d'eurodiputat per continuar com a ministre d'Exteriors

BarcelonaEl proposat com a nou cap de la diplomàcia europea i encara ministre d’Exteriors en funcions, Josep Borrell, ha explicat avui en una entrevista a la SER Catalunya que prendrà possessió del nou càrrec quan el Parlament Europeu ho decideixi. "És evident que no estic a favor de la independència de Catalunya", ha dit després de veure que la premsa internacional l’ha presentat com un referent antiindependentista. Ha dit, però, que no donarà més força a aquesta qüestió des del nou càrrec perquè és un tema de "política interna".

Sobre les paraules del president espanyol, Pedro Sánchez, que va assegurar que, amb el nou càrrec de Borrell, "Espanya ha tornat", ha defensat que "és bastant evident" que serà així. "Si tot va bé, tindré un dels càrrecs més visibles de la Unió Europea", ha remarcat. Borrell ha defensat que creu que cal reformar els procediments d'asil i tenir una política comuna d'immigració: "El món que ve és un un món on Europa ha d'existir més, estar més unida". Les discrepàncies, ha resumit, surten quan cal decidir com fer-ho.

Borrell també s’ha referit a la petició del govern espanyol al TSJC de tancar delegacions de la Generalitat a Berlín, Londres i Ginebra: Hi ha un estat de dret i divisió de poders". "Nosaltres pensem que aquestes delegacions no fan els exercicis d’una comunitat autònoma, sinó que són instruments de propaganda proindependentista. Què hem de fer? Mirar cap a una altra banda i fer veure que no ens assabentem de res? Ho hem de dir als tribunals", ha defensat després de negar que la decisió presa suposi "judicialitzar la política". "Si a l'hora de la veritat es veu que es dediquen a fer coses que no són de les seves competències, sinó activitats que es poden considerar totalment alienes a la seva funció, llavors s'ha d'explicar als tribunals", ha insistit.

Borrell també s'ha referit a les negociacions per a la investidura i, específicament, al paper de Ciutadans. "Es pensen que jo estaria en un govern així?", ha lamentat sobre les acusacions al PSOE d’aliar-se amb l'independentisme. Ha assegurat que el rol de Cs el sorprèn. "No va néixer per a això. Sempre ens ha faltat un partit cruïlla en mig dels dos grans blocs i que completi les majories sense dimensió territorial". Pel que fa a l'independentisme, ha considerat que la convicció que com a nació cal tenir un estat s’ha d'entendre més aviat al revés: "Són els estats els que fan les nacions".

Pel que fa a la decisió de renunciar al càrrec d'eurodiputat per seguir com a ministre en funcions i ara, en canvi, acceptar el nou càrrec europeu, Borrell ha explicat que el Parlament Europeu tanca per vacances "en deu dies" i no semblava "una bona decisió" que el ministre en funcions deixés el càrrec per anar de vacances. "Vaig haver de triar i no vaig voler deixar el ministeri vacant ".

stats