MEDIAMBIENT
Societat 04/09/2017

Les bosses de plàstic dels comerços tenen els dies comptats

La indústria no està adaptada per fabricar envasos biodegradables

Marta Valls Ribas
3 min
Les bosses de plàstic dels comerços tenen els dies comptats

BarcelonaAnar a comprar i pagar les bosses de plàstic per portar-hi els productes ja no serà possible a partir del gener del 2020, segons preveu el projecte de reial decret que el govern espanyol ha presentat aquest estiu i que estarà obert a consulta pública fins al 15 de setembre. L’objectiu és clar: fer desaparèixer les bosses de plàstic d’un sol ús, en línia amb les demandes de la Comissió Europea, que obliga els estats membres a arribar al 2025 a un ús de 40 bosses per persona i any. A Catalunya la xifra és ara de 164.

El problema, però, és que la indústria espanyola no està preparada per fabricar envasos i bosses biodegradables. “Perquè aquesta prohibició sigui viable cal un canvi en la indústria. Les bosses biodegradables que usem ara són d’origen italià”, explica el director de l’Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost. Per això, tot i que valora positivament la normativa espanyola, adverteix que “un canvi de model requereix temps”. “Fem tard per complir els requisits”, afegeix.

La prohibició afectarà les bosses de plàstic lleugeres, la majoria de les que es consumeixen a Espanya. En canvi, quedaran fora de la prohibició les que siguin biodegradables i les més gruixudes, que sempre s’hauran de pagar i hauran de tenir en la composició com a mínim un 30% de plàstic reciclat.

De moment la Generalitat ha posat en marxa un programa per subvencionar projectes innovadors que fomentin l’economia circular. “L’objectiu és que en un futur ja no hi hagi residus, sinó matèries en circulació constant”, apunta Tost. A més, el govern català també es va avançar a la política espanyola i des de l’abril la llei obliga tots els establiments comercials a cobrar les bosses de plàstic als consumidors. Fins llavors era una opció que havia de decidir cada establiment. El nou projecte preveu que la mateixa mesura s’apliqui a tots els territoris de l’Estat com a molt tard el març del 2018. “A Catalunya hem marcat un precedent respecte a la resta de l’Estat”, assegura Tost. Tot i això, l’objectiu queda encara molt lluny. Segons dades de l’Agència de Residus de Catalunya, més d’un 80% de les bosses lliurades a tots els comerços a Catalunya són de plàstic d’un sol ús. Només un 10% són de paper i la resta, de plàstic reutilitzable o biodegradable.

D’altra banda, cal distingir entre la bossa de caixa i la de secció, que és la que donen ara de forma gratuïta per a la fruita, la verdura, la carn i el peix. A partir del 2020 també hauran de ser biodegradables. “La idea és recuperar els hàbits dels nostres avis, com ara portar envasos reutilitzables a la xarcuteria”, diu Tost.

El petit comerç en adaptació

L’obligació de cobrar les bosses ha sigut més complicada per al petit comerç; en la majoria de les grans superfícies, en canvi, ja aplicaven el pagament feia anys. “Per a mi, fer pagar les bosses ha sigut un embolic perquè he hagut de canviar la caixa registradora expressament; amb l’antiga no podia marcar les bosses”, explica Manel Raventós, de Llegums Villarroel. Tot i així, assegura que la majoria de clients hi estan d’acord, perquè “ja s’hi han acostumat”. “És normal que els clients hàgim de pagar les bosses, perquè als comerciants els costen diners”, opina la Paqui, clienta habitual de Fruites i Verdures de comte d’Urgell. El mateix opina l’Estefania, la dependenta de la botiga: “A mi em va bé que hi hagi aquesta obligació perquè cada vegada les haig de pagar més cares”, assegura.

Ni clients ni dependents parlen del benefici mediambiental que, en principi, busca la mesura. “Jo cobro les bosses de plàstic, però en les safates i el paper film ningú s’hi fixa”, remarca Raventós.

Per la seva banda, l’Agrupació de Botiguers i Comerciants de Catalunya valora: “Al principi ens espantava una mica, perquè la bossa l’enteníem com un servei al client. Però com que les grans superfícies ja ho aplicaven i la gent està conscienciada, ha tingut bona rebuda”.

stats