Societat 21/09/2011

Investiguen cinc casos d'intoxicació per botulisme en una família de Barcelona

L'últim brot important de botulisme, segons l'ASPB, va ser el dels ànecs del llac del parc de la Ciutadella, l'any passat.

Acn
1 min

BarcelonaL'Agència de Salut Pública de Barcelona (APBS) investiga cinc casos de botulisme detectats en els membres d'una família que acabava de menjar una empanada. Els pacients van ingressar a l'Hospital del Mar aquest dimarts amb símptomes d'intoxicació greu, i després d'algunes anàlisis es va determinar que era botulisme. Immediatament es va comunicar la intoxicació a les autoritats sanitàries, en tractar-se d'una malaltia considerada de risc i molt poc freqüent, ja que cada any se'n detecten menys de dotze casos a la capital catalana.

Segons ha pogut saber l'ACN i han confirmat fonts municipals, un matrimoni de mitjana edat amb els seus dos fills adults i la parella d'un d'ells van ingerir diumenge un aliment amb el bacteri que provoca la malaltia. Dos dies després van ingressar a l'Hospital del Mar, on estan ingressats en situació "delicada" i en observació. Dos d'ells estan greus, tot i que s'ha de veure la seva evolució els propers dies. El fet que entre els malalts no hi hagi ni ancians ni nens, ni cap amb altres afectacions importants, fa preveure una bona evolució dels pacients, que probablement hauran de seguir hospitalitzats durant les properes setmanes.

Un laboratori de Madrid analitzarà durant les pròximes setmanes mostres de sang, femta i de menjar, per acabar d'acreditar el diagnòstic.

El botulisme està provocat per una neurotoxina procedent del bacteri 'Clostridium botulinum', que sol viure al terra o a l'aire però que pot contaminar aliments crus, sobretot carn, mal conservats o mal cuits. Provoca símptomes semblants a la gastroenteritis, però també causa problemes musculars i nerviosos, com vertigen, dificultat respiratòria, visió doble o paràlisi.

stats