Publicitat
Publicitat

Un brot de galteres afecta 26 persones a les comarques gironines

Els experts demanen als contagiats que s'estiguin uns nou dies a casa per frenar la propagació del virus

Un brot de galteres afecta 26 persones de les comarques gironines. A finals d'any un grup de joves que van viatjar a una zona de l'Estat amb presència de la malaltia seria la font del contagi.

Quan van tornar a casa, després d'uns dies d'incubació, cinc dels viatgers van emmalaltir. Les anàlisis mèdiques van diagnosticar parotiditis, més coneguda com galteres, perquè provoca una inflamació molt característica de les glàndules situades a cada galta.

La responsable del servei de vigilància epidemiològica a Girona, Neus Camps, ha recordat que la malaltia sol ser benigna i no acostuma a causar problemes greus. Dels 26 contagiats, sis han patit alguna complicació, com inflamació de testicle o del pàncrees.

Després de detectar els primers malalts de galteres a les comarques gironines, el servei de vigilància epidemiològica va informar totes les àrees bàsiques de la demarcació perquè fessin vigilància activa i demanessin als sospitosos de patir la malaltia que es quedessin a casa per evitar que s'estengués el virus.
Es comprova si realment és parotiditis amb una mostra de saliva o de sang, i les autoritats recomanen estar-se nou dies a casa per no propagar el virus.

Encara que generalment la malaltia no és greu, sí que a vegades poden aparèixer algunes complicacions, com inflamació del testicle (orquitis) o de l'ovari (ooforitis) o també inflamació del pàncrees o encefalitis. Dels 26 casos que han detectat, en sis ha aparegut alguna d'aquestes complicacions.

La vacuna contra les galteres, la triple vírica

La responsable de la unitat de servei epidemiològic del departament de Salut a les comarques gironines, Neus Camps, ha explicat que hi ha hagut una "franca davallada" dels casos de parotiditis.

Per això, quan detecten algun cas de galteres, una altra de les mesures de control que apliquen és revistar l'estat vacunal de l'entorn del malalt.

Malgrat la disminució de la incidència de la malaltia, la parotiditis és una malaltia d'obligada notificació a les autoritats sanitàries perquè actuïn per frenar-ne la propagació. L'any 2008 es va tancar amb 6 casos notificats a la demarcació, el 2009 en va ser només un, el 2010 n'hi va tornar a haver sis casos i l'últim any, el 2011, s'ha tancat amb dos casos de galteres.

L'

Més continguts de