Societat 03/05/2018

Es busquen els "culpables" de l'expulsió de veïns

Barcelona No Està en Venda crida a manifestar-se el 12 de maig i encoratja a no marxar de casa

Maria Ortega
2 min
Més d'un miler de veïns de Barcelona ocupen la Rambla en contra d'un "turisme massificat"

Barcelona"Hem d'aprendre a desobeir, a quedar-nos als nostres barris". És la crida que han fet aquest dijous les diferents entitats aplegades sota el paraigües de Barcelona No Està en Venda, la plataforma que ha convocat, per al 12 de maig, la seva tercera manifestació per reivindicar una ciutat per viure-hi i no només per fer-hi negoci. Aquest moviment, que aplega entitats com la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVC) i el Sindicat de Llogaters, entre d'altres, va començar a caminar a principis de l'any passat amb una crida als veïns a conquerir la Rambla en contra del turisme massificat i de l'especulació amb l'habitatge. Des de llavors la situació no ha millorat. Per això les entitats criden ara a una nova mobilització que, com han remarcat els organitzadors en roda de premsa, busca "assenyalar els culpables" de l'expulsió dels veïns de casa seva i dels seus barris.

El recorregut començarà a les sis de la tarda als Jardinets de Gràcia i s'anirà aturant davant de diferents llocs –que no han volgut concretar–, on està previst fer accions per assenyalar qui "precaritza" la vida dels veïns. "Se'ns fa fora del barri", han remarcat, per deixar clar que la ciutadania s'ha d'organitzar per no acatar aquesta invitació a marxar-ne.

Aquest cop la convocatòria no es fa només a Barcelona, sinó que ciutats d'arreu de l'Estat que pateixen problemes semblants com València i Madrid també s'hi han sumat. Entre les reivindicacions que fan els col·lectius convocants destaquen els canvis a la llei d'arrendaments urbans (LAU) per allargar, per exemple, la durada dels contractes, facilitar la renovació automàtica dels lloguers i acabar amb els "privilegis" de les socimis; derogar les reformes laborals "que han promogut la inestabilitat i l'augment dels treballs precaris", i fomentar un "turisme respectuós" amb la convivència veïnal, entre d'altres.

En nom del Sindicat de Llogaters, Irene Sabaté ha remarcat la necessitat de canvis legislatius per frenar la nova bombolla immobiliària, la del lloguer. I ha assenyalat com a responsables de la situació els partit polítics, els grans tenidors i els intermediaris –com les API–, que "es lucren de la rotació" i cobren "honoraris excessius". El sindicat fa una crida a les persones amenaçades per no poder renovar el lloguer a quedar-se a casa seva i a negociar de manera col·lectiva. Una reivindicació semblant a la que fa el Grup d'Habitatge de Sants, que també participa en la mobilització, i que encoratja a l'organització veïnal. La PAH, per la seva banda, avisa que molta gent que va obtenir un lloguer social per salvar un desnonament ara es torna a veure amenaçada perquè aquests contractes estan expirant. La plataforma deixa clar que calen canvis legislatius per evitar que tots els veïns es puguin veure amenaçats.

Des de l'associació La Barceloneta Diu Prou, que l'estiu del 2014 va llançar el crit d'alerta sobre els efectes del turisme massificat, defensen que la situació no ha millorat des de llavors i que al barri s'hi continuen donant "tots" els problemes: de massificació, d'habitatge, de mobilitat... El sindicat IAC, que també forma part de la plataforma, hi afegeix les reivindicacions laborals i denuncia la pèrdua de poder adquisitiu dels veïns de Barcelona. Demanen més inspeccions laborals i acabar amb el "frau" de la temporalitat i les externalitzacions.

stats