FÍSICA
Societat 24/02/2012

Un cable mal connectat dóna la raó a Einstein

Un cable mal connectat i dos rellotges mal sincronitzats han invalidat l'experiment que havia trobat neutrins més ràpids que la llum, que amenaçava de desmentir la teoria de la relativitat d'Einstein.

Vicenç Moliné
3 min
Científics del CERN observen els resultats d'un experiment.

BARCELONA.Milers de científics tornen a respirar tranquils. Sembla que s'ha trobat una explicació al sorprenent cas dels neutrins que viatjaven més de pressa que la llum. El motiu d'aquests resultats, que haurien desmuntat la teoria de la relativitat d'Einstein, són dos errors tècnics, un dels quals tan senzill com un cable mal connectat.

Segons ha explicat James Gillies, portaveu del Centre Europeu de Recerca Nuclear (CERN), sospiten que un cable de fibra òptica, que connectava el rellotge central de l'experiment amb el sistema GPS exterior, podria ser la causa d'aquests resultats sorprenents. El que és sorprenent és que, segons han explicat els responsables de l'experiment, anomenat OPERA, aquesta connexió defectuosa faria que la velocitat dels neutrins detectada fos més baixa que la que realment tenien. El problema, però, és que també han trobat que dos dels cronòmetres que han utilitzat estaven mal sincronitzats, un problema que hauria fet que la velocitat detectada fos més alta que la real.

Els errors s'haurien complementat fins a cert punt i, si se solucionen, els resultats podrien ser normals (d'acord amb la teoria de la relativitat) o molt més elevats. Fos un error o dos, la qüestió és que els resultats de l'experiment ja no són vàlids, de manera que s'haurà de tornar a fer.

Davant d'aquest error tècnic, Rolf Heuer, director del CERN, ha aclarit que quan es van presentar els resultats al setembre "ja es va dir clarament que es tractava d'un experiment, el resultat del qual havia de ser contrastat". "Han estat fent comprovacions i han trobat aquestes dues possibles causes, una en una direcció i l'altra en l'altra. Així és com funciona la ciència", ha sentenciat.

Quan es van anunciar els resultats al setembre, els científics van explicar que havien comprovat els resultats diverses vegades. A partir de llavors, científics dels Estats Units i del Japó es van posar a treballar per repetir l'experiment i comprovar-ne els resultats de manera independent. Alfons Weber, un dels que treballa en aquests experiments, també ha sortit en defensa dels seus companys europeus: "Ara per ara, no queda clar com aquestes novetats afectaran el resultat final. Hem d'esperar". Gillies, per la seva banda, ha conclòs afirmant: "S'ha trobat una possible explicació. Tot i això, no n'estarem segurs fins que no tornem a fer l'experiment".

Ara revisaran la connexió d'aquest cable i acabaran de fer totes les comprovacions necessàries. Gillies ha assegurat que no es podrà repetir l'experiment fins al maig, quan des del CERN, a Suïssa, puguin tornar a enviar feixos de neutrins, i al laboratori de Gran Sasso, a Itàlia, els puguin detectar amb totes les garanties i calcular-ne la velocitat.

Explicació provisional

Igual que els resultats del setembre, que encara que eren sorprenents no eren definitius, l'explicació d'ara tampoc és definitiva, tot i que és la primera que desmenteix els resultats de l'experiment, que amenaçaven de desmuntar la teoria de la relativitat d'Einstein.

Aquesta teoria, postulada el 1905, té entre les seves premisses que res pot anar més de pressa que la llum i és un dels pilars sobre els quals es basa la física actual. Des dels GPS fins als reactors nuclears s'han inventat amb aquesta teoria de fons i, tot i que els invents funcionen, rebatre-la suposaria canviar les bases de molts experiments duts a terme fins ara, i en qüestionarien els resultats.

De moment, però, segueix sent certa una broma corrent entre els físics: només hi ha una cosa més ràpida que la llum; les xafarderies.

stats