Societat 30/09/2019

"Cada dia visc amb la por que ens expulsin de casa"

Denuncien que una família amb menors escolaritzats pateix assetjament immobiliari al Gòtic

Laia Seró
3 min
"Cada dia visc amb la por que ens expulsin de casa"

BarcelonaFa gairebé un mes que el pis de la família Jebara-Anbor mai queda sol: quan un porta els fills petits a la llar d'infants i l'escola, l'altre es tanca dins; quan un té feina, se les arreglen perquè l'altre no abandoni la casa ni un moment. Hi viuen des de començaments de setembre, quan les entitats veïnals els van reallotjar en aquesta finca que tenia diversos pisos buits, però la situació s'ha agreujat. "Cada dia visc amb la por que ens expulsin [els propietaris de l'edifici]", diu la mare, que ha baixat mentre el seu marit s'espera a dalt. A pocs metres del portal situat al passatge de la Pau del Gòtic, la dona enumera els motius que els han portat a recloure's: diu que els propietaris els han tallat els subministraments almenys dues vegades aquest mes de setembre, que també els han intentat forçar la porta mentre eren a dins, els han ofert diners perquè marxin i, l'última, l'empresa immobiliària ha instal·lat un representant de la companyia en un altre pis de la mateixa finca que els "coacciona" perquè marxin. Segons les entitats veïnals Raval Rebel i Resistim al Gòtic, el de la família Jebara-Anbor és un cas més d'assetjament immobiliari a Ciutat Vella que l'administració ha "desatès". "Una família en situació precària necessita, més que ningú, un habitatge digne", es queixen els portaveus que denuncien també que l'Ajuntament "ha deixat les seves funcions de banda".

Les entitats veïnals diuen, malgrat tot, que la família no marxarà i exigeixen l'alcaldessa Colau a intervenir per posar fi a una situació conflicte "que no fa més que empitjorar la seva vulnerabilitat". "Ens volem asseure amb la propietat per negociar un lloguer social amb la mediació de l'Ajuntament", exposen. Per ara, asseguren, l'administració tot just s'ha "limitat" a oferir-los algunes nits en pensions de l'Àrea Metropolitana i a tramitar-los la Targeta Barcelona Solidària, que fa més àgil el pagament de les ajudes d'alimentació que es donen des dels centres de serveis socials a les persones sense recursos. D'altra banda, a l'empresa propietària –Jormavi, S.L.– l'insten a aturar les "amenaces" i "responsabilitzar-se" de la situació que afecta des de ja fa un mes aquesta família en situació irregular. "Vull que s'acabi de seguida", lamenta Anbor, que té dos fills de dos i cinc anys que estan escolaritzats en dos centres de Ciutat Vella.

Versions contradictòries

El periple pels serveis públics de Mohammed Jebara i Mina Anbor, però, va començar a principis de juny, quan els van fer fora d'un altre pis on pagaven el lloguer perquè sobre aquell immoble requeia una ordre de desnonament anterior. Va ser un "desnonament invisible", denuncien des de Raval Rebel, perquè ni les entitats del barri ni els serveis socials en van tenir notificació. Llavors, segons la mateixa entitat, l'única resposta que la família va obtenir és que havien de tornar al Marroc perquè no hi havia cap alternativa per a ells, més enllà de proporcionar-los bolquers i medicaments.

Encara uns dies després, diversos veïns del districte es van tancar al Centre de Serveis Socials del Raval i llavors l'Ajuntament ja va oferir a la família set nits a una pensió de Santa Coloma de Gramenet. "[A la pensió] la família va patir, fins i tot, una intoxicació", afirmen des de Raval Rebel. L'estada a la pensió es va anar allargant fins que els veïns van ajudar-los a traslladar-se a la finca del passatge de la Pau, al Gòtic, on va començar "el mòbing" per part de la companyia. Les últimes setmanes, la família ha interposat tres denúncies als Mossos d'Esquadra pels talls del subministrament i l'intent d'entrar a la propietat amb la força. Des de les entitats del barri, però, avisen que si ningú desencalla situació emprendran altres "accions".

Fonts municipals, però, asseguren que la família ja està atesa amb diferents ajudes pels serveis socials i que "se li està fent l'acompanyament" corresponent. Diuen, això sí, que de l'ocupació en van tenir coneixement divendres passat i que el cas ja està en mans dels equips de la Unitat Contra l'Exclusió Residencial (UCER) per fer les actuacions "que es fan en aquests casos".

Mentre Mina Anbor parla de la "por" a la qual s'ha vist abocada l'últim mes mentre un grup de turistes la miren. Estan asseguts en una de les tantes terrasses que hi ha pels carrerons del Gòtic, que ja fa anys que són testimoni de com s'ha intensificat la lluita per l'habitatge. Per als col·lectius que l'han abanderada, diuen els portaveus, els casos com aquest són "la normalitat" des d'un temps ençà. Uns minuts després, una parella es fa una fotografia sota el portal del passatge on viu la família Jebara-Anbor: ella porta un llaç vermell a la cua, posa com de perfil i clic.

stats