HABITATGE
Societat 31/05/2018

Un cafè centenari, en perill per una subhasta de la Generalitat

L’Ajuntament reclama la cessió dels edificis que es volen vendre

Pau Esparch
2 min
El Mesón del Café fa 109 anys que està situat al carrer Llibreteria de Barcelona.

BarcelonaDes de fa 109 anys, al número 16 del carrer Llibreteria de Barcelona hi ha El Mesón del Café. És un dels establiments històrics de la ciutat, però està en perill. L’edifici del bar-restaurant, al bell mig del Barri Gòtic, pertany a la Generalitat, que l’ha tret a subhasta. “Això és donar l’immoble a l’especulació”, assegura l’advocat de l’Associació d’Establiments Emblemàtics, Josep Cruanyes. Els responsables del cafè consideren que si finalment l’edifici surt a subhasta no tindran l’opció de poder-lo comprar, ja que els fons d’inversió “estaran disposats a pagar el que calgui” per adquirir-lo. Per això, Cruanyes demana al Govern que compleixi la llei catalana del comerç, “que estableix que si un establiment té més de 100 anys d’antiguitat -per tant, la categoria d’històric- s’ha de protegir”.

La petició d’El Mesón del Café també té el suport de l’Ajuntament de Barcelona. L’alcaldessa, Ada Colau, ha reclamat a la Generalitat que “aturi la subhasta d’edificis plens de veïns” al centre de la ciutat posant com a exemple “l’emblemàtic” negoci del Barri Gòtic. Ha demanat que se’ls cedeixi l’immoble del local de restauració i els altres que es volen vendre: “El nou Govern no pot ser còmplice de l’especulació i l’expulsió del veïnat”, va dir Colau en un tuit. El consistori ha enviat una carta a l’encara secretari d’Economia, Pere Aragonès, per tractar el cas de 47 habitatges de tot Catalunya procedents d’herències intestades -sense descendents- que la Generalitat pretén treure a subhasta al juliol. En concret, l’Ajuntament se centra en 16 dels immobles, alguns de llogats i altres de buits, situats en zones cèntriques de Barcelona, com ara Ciutat Vella i el Poble-sec.

L’advocat de l’Associació d’Establiments Emblemàtics recorda que la Generalitat -si no cedeix l’immoble d’El Mesón del Cafè a l’Ajuntament- podria destinar l’edifici, com ja està previst, “a una finalitat cultural”, com ara protegir un bé declarat d’interès local. En aquesta línia, Josep Cruanyes es demana per què no s’aplica la llei del comerç que protegeix els establiments històrics. Fonts del departament d’Economia defensen que l’edifici d’El Mesón del Café s’ha de vendre sencer perquè el local no es pot separar dels habitatges. Pel que fa als llogaters que actualment viuen als pisos del número 16 del carrer Llibreteria, des d’Economia avancen que el comprador de l’immoble estarà obligat a respectar els contractes vigents.

Cruanyes recorda que en aquesta mateixa zona del Barri Gòtic ja hi ha altres negocis històrics, com ara una cereria “que s’ha salvat perquè l’Ajuntament ha mantingut el lloguer” i la pastisseria La Colmena, “que és l’establiment més antic de Barcelona”. L’advocat confia que es trobi la manera de garantir el futur d’El Mesón del Café per poder continuar gaudint “d’un dels millors cafès de la ciutat”.

stats