Societat 07/11/2012

El caganer independentista, els candidats al Parlament, Tito Vilanova, Goku i Springsteen, novetats per a aquest Nadal

L'empresa 'Caganer.com' treu al mercat més de 40 noves figuretes de personatges individuals i de col·lecció

Acn
4 min
El caganer independentista amb estelada, una de les novetats d'aquest Nadal / ACN

Torroella de MontgríEl caganer del pessebre ja és independentista i porta estelada. La família Alós-Pla de Torroella de Montgrí, que cada any treu al mercat nombroses adaptacions de la popular figureta, ha aprofitat l'empenta ciutadana a favor de l'estat propi i li ha donat el seu particular toc nadalenc. Aquest 2012, l'empresa ha tret més de 45 noves creacions al mercat, entre les quals hi ha els candidats al Parlament, l'entrenador del Barça Tito Vilanova, l'heroi del manga Son Goku o el cantant Bruce Springsteen.

Els caganers es divideixen en personatges individuals i de col·lecció i abasten móns tan diferents com l'esport, la política o els dibuixos animats. Cada any, se'n venen entre 15.000 i 20.000. D'ençà del 1992, l'empresa familiar 'Caganer.com' reformula la tradició pessebrista catalana. Des del seu taller de Torroella de Montgrí, la família Alós-Pla crea nous caganers amb la cara i el cos de personatges polítics, mediàtics i del món de l'art i de l'esport. Com explica un dels dissenyadors i propietari de l'empresa, Sergi Alós, per concebre els dissenys només cal parar l'orella i obrir els ulls.

"L'actualitat és el que mana, però també les peticions que ens fan els nostres fills i les idees que ens aporten els clients que s'acosten a comprar-ne", explica. A partir del moment en què sorgeix la idea, i fins que el nou caganer ja és una realitat, tot el procés es fa de manera artesanal. Per a aquest 2012, l'empresa 'Caganer.com' treu al mercat més de 45 figuretes noves. A l'hora d'escollir, n'hi ha per a tots els gustos. I entre les novetats, aquest any en destaca una d'estretament lligada a l'actualitat: el caganer independentista.

A la figureta tradicional -en aquest cas es manté el vestit de pastor i la barretina- els germans Alós-Pla hi han afegit una estelada. Aquest particular caganer es presenta en dues versions (lluint la bandera a l'esquena o bé onejant-la). Com indica Sergi Alós, el que han volgut és traslladar al pessebre "la contundència amb què s'ha expressat el poble i el pensament a favor de la independència".

L'actualitat política, i en aquest cas les eleccions del 25-N, també ha manat a l'hora de crear nous dissenys. De fet, tots els candidats a la presidència de la Generalitat ja tenen la seva rèplica. L'empresa ja havia tret al mercat la figureta del president Artur Mas, la d'Alícia Sànchez-Camacho (PP) i la de Joan Herrera (ICV). Ara, però, a aquestes hi ha sumat les de la resta de caps de llista: Pere Navarro (PSC), Oriol Junqueras (ERC), Albert Rivera (C's) i Alfons López Tena (SI). En l'àmbit de la política, en aquest cas internacional, també són caganers per aquest Nadal les figuretes dels primers ministres de França i Itàlia, François Hollande i Mario Monti.

Esport, dibuixos animats i cinema

Pel què fa a l'esport, un altre dels àmbits preferits dels Alós-Pla, aquest any no hi podia faltar el nou entrenador del Barça, Tito Vilanova. A més, aquest any, l'empresa familiar també ha arribat a un acord amb el FC Barcelona pel què fa a drets d'autor i, a partir d'ara, totes les rèpliques dels jugadors de la plantilla ja llueixen nom i número a la samarreta.

El nou catàleg també incorpora personatges infantils, cantants, herois del còmic i personatges de la gran pantalla. Així, dirigits als més menuts, la família de Torroella de Montgrí ha creat els caganers de Son Goku (el popular protagonista de Bola de Drac), de Betty Boop, de Batman, de Mafalda o d'Epi i Blas, la inseparable parella de 'Barrio Sésamo'.

Pel que fa a la cultura, tenen nous caganers els cantants Bruce Springsteen, Joaquín Sabina i Joan Manuel Serrat. Precisament, aquests dos darrers l'any passat van dedicar una cançó a aquesta tradicional figureta dels pessebres catalans. També són caganers per aquest Nadal altres personatges clàssics del món del cel·luloide: Marilyn Monroe, Charles Chaplin i el soldat imperial de 'La Guerra de les Galàxies'.

A tots aquests personatges individuals, l'empresa també hi suma caganers de col·lecció com ara el cargolaire, el català en cadira de rodes, el cec, el dimoni (en diferents versions) i esportistes com ara el nedador, el jugador de bàsquet, el ciclista i el futbolista. A més, també es poden trobar figures que reprodueixen tradicions (com el penitent i Sant Nicolau) i d'altres com l'anonymous, el Quixot, el drac del parc Güell o l'escultura d'El Pensador de Rodin. Per últim, i coincidint amb el seu vintè aniversari, l'empresa 'Caganer.com' ha decidit reeditar el caganer de Santa Claus, la primera de les figures que va elaborar l'any 1992.

Entre 15.000 i 20.000 figuretes

Els nous caganers es poden adquirir a preus que oscil·len entre els 6 i els 16 euros, depenent de quina sigui la figureta. Els caganers es poden comprar tant a la seu de l'empresa, a les típiques fires nadalenques (com la de Santa Llúcia), a botigues o bé per Internet. Segons explica Sergi Alós, aquest any han aconseguit desestacionalitzar el caganer i, ara, ja en venen tot l'any (sobretot, a botigues de souvenirs de Barcelona). Això sí, el gruix de les vendes continua essent, com sempre, per Nadal.

Anualment, la família arriba a vendre entre 15.000 i 20.000 caganers, i aquest 2012 esperen incrementar les vendes al voltant d'un 10%. Sergi Alós s'atreveix a fer prediccions i ja vaticina que, entre els més venuts, a més del caganer independentista, hi haurà els personatges d'animació Son Goku i Mafalda, el president de la Generalitat Artur Mas, Tito Vilanova i dos polítics internacionals d'altres anys: Barack Obama i Angela Merkel.

A més de les botigues de souvenirs, Internet ha estat un altre aliat a l'hora de popularitzar -i internacionalitzar- les figuretes. "Actualment, el 21% de totes les vendes es fan a través de la xarxa", concreta Sergi Alós. Sobretot, a països del centre d'Europa i també als Estats Units. "La web et permet comprar un caganer o més i enviar-los allà on tu vulguis amb un missatge escrit", hi afegeix Sergi Alós.

stats