Societat 17/08/2013

Un calamar de 80 quilos

L'exemplar de calamar gegant ha aparegut mort davant a la costa asturiana

Efe
2 min

OviedoUn pescador ha recuperat a les proximitats de la platja de Merón, a Villaviciosa (Astúries), el cadàver d'un exemplar d'uns 80 quilograms de pes de calamar gegant, un dels animals més misteriosos del món. L'animal va ser localitzat surant sobre la superfície del mar divendres a última hora de la tarda i traslladat al port de Gijón, on se'n va fer càrrec un equip de la Coordinadora per a l'Estudi i la Protecció de les Espècies Marines (Cepesma).

El cadàver ha estat traslladat al Museu del Calamar Gegant que l'organització té a la localitat de Luarca, on ha estat congelat per fer-li la necròpsia en les pròximes setmanes i determinar les causes de la mort. Segons ha indicat a EFE el responsable de Cepesma, Luis Laria, l'exemplar no està complet i presenta diverses mossegades que podrien ser l'origen de la seva mort. La longitud del calamar podria arribar als nou metres, amb els vuit braços i dos tentacles estesos.

Cepesma posseeix la que està considerada com la millor col·lecció del món de calamars gegants, amb 31 exemplars, atès que el litoral cantàbric és ric en aquesta espècie, tot i que feia quatre anys que no se'n recuperava un exemplar d'aquesta mida. Aquesta misteriosa espècie no havia pogut ser gravada mai en el seu hàbitat natural fins que al gener ho va aconseguir una televisió japonesa a uns 15 quilòmetres a l'est de l'illa nipona de Chichi-jima, a uns 1.000 quilòmetres al sud de Tòquio.

En l'actualitat no se sap el nombre d'exemplars que poden viure en les profunditats oceàniques, però sembla que punts del litoral asturià com el calador Carrandi, situat al mar davant dels Pics d'Europa, poden ser tan rellevants com altres àrees estudiades a les costes de Nova Zelanda.

Els calamars gegants neixen d'unes espirals gelatinoses amb dos mil·límetres de longitud i creixen un centímetre per dia fins als quatre anys i mig. L'ull d'aquests cefalòpodes és el més gran de cap espècie viva i pot arribar a assolir els 22 centímetres de diàmetre.

A causa de l'elevada concentració d'amoníac en la seva massa muscular, els calamars gegants –únic cefalòpode que es reprodueix mitjançant un òrgan reproductor similar a un penis– no serveixen d'aliment per als éssers humans. Els exemplars que queden atrapats a les xarxes dels pescadors o que arriben a les costes s'utilitzen amb finalitats d'investigació i exposició.

stats