Societat 11/02/2012

La venda de calçots a Mercabarna creix un 230% en deu anys i s'equipara a la dels productors de Valls

El negoci ha passat dels 4,7 milions d'unitats que es van vendre el 2002 fins als 15,7 milions del 2011

Acn
2 min
La venda de calçots es dispara a partir del mes de febrer

Barcelona"Abans el minorista volia els calçots per encàrrec i ara els compra" amb constància cada setmana. Ho assegura Josep Pañella, que és productor de ceba dolça al Baix Llobregat i majorista de Mercabarna. De fet, els productors xifren l'increment en la producció i en les vendes d'aquesta hortalissa al voltant del 230% en deu anys: a Mercabarna, el negoci ha passat dels 4,7 milions d'unitats que es van vendre el 2002 fins als 15,7 milions del 2011. L'explicació, diuen, és que el consum dels calçots s'ha generalitzat a tot el país i que el Baix Llobregat s'ha convertit en nou pol productor.

Asseguren que en quantitat la comarca "ha igualat" la producció de Valls, terra de calçotades per excel·lència. Tot i que el seu pes en el volum total de vendes d'una parada és "simbòlic", els calçots són el producte "que sense dubte més ha crescut" en producció i vendes els darrers anys, afegeix el director del Mercat de Fruites i Hortalisses de Mercabarna, Josep Faura. Faura també explica que la particularitat del creixement "espectacular" dels calçots és que només es venen durant cinc mesos a l'any i que és precisament a partir d'ara, el mes de febrer, quan s'incrementen les vendes.

L'increment s'entén, assegura, perquè tot i que "històricament" es consumia principalment a les zones de Tarragona i el Penedès, ara els consumidors s'han estès "molt" per tot Catalunya. Així, per cobrir la demanda creixent, el Baix Llobregat, i en certa manera també el Maresme, s'han postulat com el segon gran pol de producció de calçots del país.

De fet, els productors asseguren que amb pocs anys les dues comarques barcelonines han equiparat la capacitat productora de les tarragonines. La Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Calçot de Valls va assolir el 2011 la xifra històrica de nou milions d'unitats -és a dir duplicar la producció mitjana d'una temporada-, sense comptar els calçots no etiquetats sota la IGP, una xifra, asseguren des de Valls, impossible de calcular.

Pañella, que fa quinze anys que planta calçots, explica que la diferència principal entre un producte i l'altre és que els del Baix Llobregat són cultivats en terrenys on predomina la sorra mentre que al Tarragonès i al Penedès és terra. De gust, assegura, no hi ha diferència perquè la clau és que siguin "blancs i ben calçats", és a dir, entre 20 i 25 centímetres sota terra.

La gelada només malmet les fulles

El fred "no fa mal" als calçots. Al contrari: la gelada d'aquests darrers dies només ha malmès les fulles. La pluja, en canvi, assegura Pañella, sí que pot fer variar la producció i les vendes: aquest any, s'ha endarrerit la collita per les pluges del gener i a més si el mal temps s'escau en cap de setmana les vendes cauen en picat. De moment, però, "és un bon any" i esperen que el febrer l'hortalissa agafi l'embranzida que mantingui a l'alça l'increment productiu que s'ha produït els darrers anys.

stats