Societat 22/06/2012

Més calor el primer dia d'estiu que en tot l'estiu passat

El vent de ponent va fer que molts termòmetres de la costa i del Prelitoral s'enfilessin més ahir que en tot l'any 2011

Miquel Bernis
2 min

BarcelonaAhir el vent de ponent es va encarregar de fer notar que l'estiu ha arribat. Els termòmetres es van disparar per sobre dels 35 graus al Prelitoral i es van quedar ben a prop d'aquest valor a la costa. La situació va ser atípica, ja que moltes temperatures màximes, en lloc de produir-se a l'hora de més acció del sol, no es van donar fins a les set, les vuit o, fins i tot, les nou del vespre, com va passar a Barcelona. A última hora l'aire es notava especialment sec i calent en aquestes comarques. Aquests són alguns dels indrets on ahir el termòmetre va pujar més que en tot l'estiu passat. A la primera columna hi ha la màxima d'ahir, i a la segona, la de tot el 2011, amb la data que es va produir entre parèntesis:

Barcelona (Zoo) 32,2 // 31,2 (21 d'agost)

Badalona 34,1 // 30,6 (21 d'agost)

Riudoms 35,6 // 34 (21 d'agost)

Sant Sadurní d'Anoia 36,1 // 36,3 (22 d'agost)

Girona 36,9 // 36,3 (22 d'agost)

Cerdanyola del Vallès 36,5 // 34,8 (22 d'agost)

Constantí 34,6 // 32,8 (22 d'agost)

La Bisbal del Penedès 35 // 34,5 (22 d'agost)

Són dades de les estacions de Meteocat. Les temperatures a l'interior i al Pirineu no van ser ni de bon tros tan excepcionals, però, en canvi, a la costa del País Valencià sí que s'hi va notar la calorada, el termòmetre va pujar fins als 38 graus a Gandia i fins als 36 a València i a Alacant.

Per què ahir de sobte va fer tanta calor en aquests indrets de l'est del país? El responsable d'aquest fenomen va ser el vent de ponent, que va generar l'anomenat 'efecte Föhn': es produeix quan una massa d'aire creua un territori continental extens sense poder-se carregar d'humitat en cap moment. Cada cop que aquesta massa d'aire es troba amb una muntanya, es desprèn d'humitat per pujar-la i s'escalfa en baixar-la, d'aquesta manera, a casa nostra, quan bufa vent de l'oest l'aire arriba a la costa amb una temperatura anormalment alta i amb molt poca humitat. Dos estius enrere es va produir una situació calcada, però que encara va ser més extrema: el 27 d'agost del 2010 una ponentada va disparar el termòmetre fins als 39,3 graus a Barcelona.

Avui les temperatures seran ben bé uns 5 graus més baixes que ahir en aquests indrets, i també baixaran un o dos graus a la resta. Demà, la calor es mantindrà moderada, però a partir de Sant Joan els termòmetres tornaran a pujar amb força, especialment al País Valencià. Tot fa pensar que ens espera un final de juny amb calor de màxima categoria.

stats