MEDI AMBIENT
Societat 14/06/2017

Méteo especial: calor encara intensa i risc d'algunes tempestes

La contaminació va fregar ahir els límits permesos a Barcelona i en punts de la Catalunya Central. Caldrà esperar a dilluns per veure baixar el termòmetre

i
Miquel Bernis
4 min
Una calorada prematura acostarà el termòmetre als 40 graus

BarcelonaEncara no hem arribat al 15 de juny però la calor ja s’està fent difícil de suportar, i entre avui i demà els termòmetres fins i tot marcaran valors extrems en alguns punts. La primera calorada forta de l’any coincideix amb dies d’estancament de l’aire, cosa que ahir al matí ja va provocar que els nivells de contaminació per diòxid de nitrogen freguessin els límits permesos al centre de Barcelona, i que l’ozó es disparés també a la Catalunya Central.

Tant avui com demà la temperatura s’acostarà als 40 ºC a Ponent, i en molts punts del prelitoral i de la Catalunya Central el termòmetre rondarà al voltant dels 35 ºC a primera hora de la tarda. Avui el pic de calor serà més generalitzat, mentre que demà afectarà sobretot les comarques de Ponent i en alguns punts de les Terres de l’Ebre. El Meteocat té actiu un avís de situació de perill per calor que afecta 28 comarques i que té una rellevància especial a Ponent -al pla de Lleida el perill es considera alt (grau 3 sobre 6) tant avui a la tarda com demà.

No seria la primera vegada que a Lleida es freguen els 40 ºC en un dia de juny, però sí que és un fet poc habitual, sobretot si hi afegim el matís que encara som a la primera quinzena del mes. Fins ara la temperatura més alta registrada en un dia de la primera part del juny a Lleida són els 38,2 ºC del 14 de juny del fatídic estiu del 2003, i els 37 ºC només s’han superat en una altra ocasió tan aviat, el 13 de juny de 1981.

No s’albira encara un descens

Per tant, les temperatures d’avui i demà podrien no ser un rècord absolut de juny, però és bastant segur que no tindran precedents tan aviat en el calendari. Aquesta anàlisi és extrapolable a altres indrets. A l’aeroport de Girona, per exemple, des del 1973 només hi ha hagut tres dies amb més de 35 ºC a la primera part de juny, una dada que es pot produir perfectament avui.

Segurament la pitjor notícia no és aquest pic de calor d’avui i demà, sinó el fet que a llarg termini no es dibuixa una baixada clara de la temperatura. No només això, sinó que entre divendres i dissabte la sensació de xafogor podria augmentar encara una mica més en alguns punts de la costa central i de la Costa Daurada. Avui els mapes del temps fan pensar que entre dilluns i dimarts respirarem una mica més, amb una baixada de la temperatura que podria ser d'entre 2 i 4 graus a la majoria de comarques, però no està gens clar que això sigui l'inici d'una nova tendència i no un petit parèntesi en la calor intensa. Cadlrà seguir-ho.

Diferència de temperatura prevista entre avui i dilluns que ve

La calor monopolitza els titulars del temps d'aquests dies, però també hi haurà un petit canvi en l'estat del cel, aquesta tarda repareixeran alguns ruixats al Pirineu, i al vespre no és descartable que gotellades puntuals puguin afectar també algunes comarques de Tarragona i de Barcelona. Aquest petit canvi de temps anirà a més demà, dijous a la tarda les tempestes guanyaran protagonisme en àmbits com el Pirineu, la Garrotxa i l'Alt Empordà, i alguns models fan pensar que de forma més febre els ruixats també s'estendran per força comarques de Tarragona a última hora. No tots els models de previsió coincideix sobre aquest segon aspecte, però demà cal tenir present la possibilitat de ruixats en diverses comarques del sud. El cap de setmana tornarà el sol i disminuïrà clarament el risc de tempestes de tarda al Pirineu.

Acumulacions de precipitació previstes per aquest dijous

La qualitat de l’aire empitjora

La falta de canvis de temps està provocant també que la contaminació s’acosti cada dia més als límits permesos. Ahir l’estació de Gràcia-Sant Gervasi va tenir un pic horari de diòxid de nitrogen de 192 micrograms per metre cúbic d’aire, molt a prop dels 200 fixats com a límit de la protecció de la salut. A la Catalunya Central fins i tot va caldre emetre avisos preventius, en aquests cas pels nivells elevats d’ozó. El llindar d’alerta per aquest gas se situa en 240 micrograms per metre cúbic d’aire. Tant a Vic, com a Tona, Manlleu i al Montseny els nivells van sobrepassar els 180.

Segons les previsions del Servei de Vigilància i Control de l’Aire de la Generalitat avui les condicions seran semblants o pitjors. Entre demà i divendres augmentarà lleugerament el vent i apareixeran alguns xàfecs puntuals, però tot fa pensar que la qualitat de l’aire continuarà sent força dolenta uns quants dies més.

Ahir el diòxid de nitrogen va fregar els límit horari permès al centre de Barcelona

No hi ha indicis clars d’un estiu especialment calorós

L’estiu serà especialment càlid?

No ho sabem. Les previsions estacionals indiquen tendències i no són clares. Segons els mapes de l’agència nord-americana NOAA el juliol serà molt normal pel que fa a temperatura i força plujós al nord. Un altre pronòstic estacional és el de l’AEMET, que indica un 50% de probabilitat que durant el juny, el juliol i l’agost faci més calor del que és normal, i només un 20% que l’estiu sigui fresc.

Refrescarà aviat?

Res ho fa pensar. La calor del cap de setmana no serà tan forta com la d’avui o demà, però la temperatura seguirà sent alta per a mitjans de juny. Els mapes dibuixen poques opcions que d’ara a Sant Joan hi hagi un canvi clar que faci caure notablement la temperatura. Per dilluns i dimarts s'espren entre 2 i 4 graus menys, però podria ser només un parèntesi en la calor intensa.

stats