Societat 22/03/2012

La fi de la calvície, més prop que mai

Científics de la Universitat de Pennsilvània, als EUA, han identificat un enzim que és més abundant en àrees amb calvície que en zones cobertes de cabells. Això podria conduir al desenvolupament de cremes o medicaments per posar fi a aquesta preocupació de tants homes

Ara
2 min

BarcelonaCientífics nord-americans han descobert una pista biològica per a la calvície masculina, cosa que eleva la possibilitat de desenvolupar un tractament per aturar o, fins i tot, per revertir el debilitament dels cabells. Els estudiosos han identificat un enzim que desencadena la pèrdua dels cabells servint-se d'homes calbs i ratolins de laboratori per fer les anàlisis. Segons revela la revista 'Science Translational Medicine', ja estan en desenvolupament medicaments que ataquen aquest procés i, en un futur, es podrien produir cremes per combatre la calvície.

Segons publica la BBC, la majoria dels homes comencen a quedar-se calbs al voltant dels 30 i, prop del 80%, tenen pèrdua de cabells abans d'arribar als 70 anys.

Ara, investigadors de la Universitat de Pennsilvània han analitzat quins gens s'activen quan els homes comencen a quedar-se calbs.

Els científics han observat que els nivells d'un enzim clau, anomenat prostaglandina D sintasa, eren elevats en les cèl·lules dels fol·licles pilosos localitzats en zones amb calvície sobre el cuir cabellut, cosa que no passa en les àrees amb pèl.

Ratolins calbs

Ratolins criats amb alts nivells d'aquest enzim van quedar completament calbs i el pèl humà trasplantat va deixar de créixer quan els homes en van prendre.

El professor del departament de Dermatologia que va dirigir la investigació, George Cotsarelis, assegura que "essencialment, s'ha demostrat que la prostaglandina és elevada en el cuir cabellut sense pèl en els homes, i que això inhibeix el creixement dels cabells. Així, s'ha identificat un objectiu per tractar la calvície".

"El següent pas seria detectar els compostos que afecten aquest receptor i també determinar si el bloqueig dels receptors podria revertir la calvície o només la previndria. Una pregunta que podria tardar força temps a ser resposta", afegeix Cotsarelis.

No és la prostaglandina sola

"La inhibició del creixement del pèl s'activa quan la prostaglandina D sintasa s'uneix a un receptor en les cèl·lules dels fol·licles pilosos", afirma Cotsarelis. Els investigadors diuen que hi ha la possibilitat de desenvolupar un tractament que es pugui aplicar al cuir cabellut per prevenir la calvície i, possiblement, ajudar així que el pèl torni a créixer.

stats