Societat 19/12/2019

"Els envasos no van al gris, i ho saps": la nova campanya per augmentar el reciclatge

La recollida selectiva està al 42% a Catalunya, per sota del 50% que vol Europa per al 2020

E. F
2 min
Contenidor escombreries

BarcelonaNomés el 42% dels residus domèstics acaben correctament separats al contenidors, una xifra encara insuficient per satisfer els mandats de la Unió Europea, que ha fixat l'objectiu d'arribar al 50% de recollida selectiva per al 2020. Per fer créixer més de pressa la taxa a Catalunya, la Generalitat aposta per estendre el model de recollida porta a porta –que ja practiquen 200 municipis– i avançar cap a sistemes que permetin individualitzar i premiar amb incentius fiscals les famílies que separin més i millor.

Mentrestant, el Govern també apel·la conscienciar més els ciutadans a l'hora de llençar els residus on toca. Aprofitant el Nadal, una època en què es genera més brossa, l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha presentat una campanya que se centra en expulsar del contenidor gris –el de la fracció resta– tot el que no hi ha d'anar a parar. "Els envasos no van al gris, i ho saps" és un dels eslògans que conté la campanya. "Aquest no és el contenidor per als que no reciclen", avisen també els pòsters, on apareix el contenidor gris.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha explicat que s'entén que si els ciutadans fan més bon ús del contenidor de resta, també milloraran, per força, l'ús del de paper i cartró, el de vidre, el d'envasos i el de l'orgànica. Calvet ha remarcat que el 2019 ja s'intueix que hi haurà una lleu millora de les taxes: "Detectem que augmenta la recollida d'orgànica un 5,5% i que els envasos separats creixen un 10% i un 6% el vidre", ha avançat sobre les dades provisionals de l'any.

Malgrat tot, el conseller ha reconegut que els actuals resultats són "insuficients". En el cas de l'orgànica, per exemple, Catalunya recull tot just un terç del que es genera a les cases, ha afegit el director de l'ARC, Josep Maria Tost.

El conseller ha remarcat que la Generalitat explora noves accions per accelerar la millora. Ha esmentat les proves pilot que, conjuntament amb Ecoembes, ja es fan al territori per incentivar la recollida d'envasos, i també el grup de treball que el departament vol crear per estudiar, també en l'àmbit dels envasos, sistemes alternatius com el dipòsit, devolució i retorn (SDDR) que ja funcionen en altres països. "Vam dir que això s'estudiaria en una comissió parlamentària que no s'ha arribat a crear i per això hem optat per un grup de treball des del departament", ha explicat Calvet, que ha afegit que l'objectiu és estudiar la viabilitat d'aquest sistema o bé altres millores.

Calvet ha insistit que el repte del Govern pel que fa a la gestió dels residus no s'acaba en la recollida sinó que compromet tot el curs fins al seu tractament a les plantes i la recuperació dels materials per reciclar. Europa també ha dictat objectius ambiciosos en aquest sentit: l'any 2035 no podran entrar a l'abocador més del 10% de tots els residus domèstics que es generen. Actualment el percentatge a Catalunya és del 35%.

stats