Societat 05/06/2019

Cada ciutadà llença al vàter un quilo i mig de tovalloletes i altres residus d'higiene personal cada any

El Govern engega una campanya basada en pel·lícules de terror per conscienciar la ciutadania

Ara
2 min
Cada ciutadà llença al vàter un quilo i mig de tovalloletes i altres residus d'higiene personal cada any

BarcelonaUn ciutadà de l'àrea metropolitana de Barcelona llença de mitjana cada any pel vàter un quilo i mig de tovalloletes humides i altres residus d'higiene personal, com ara bastonets, cotonets, compreses o tampons. En total 4.400 tones de residus que no es dissolen i acaben a les clavegueres, depuradores i col·lectors, contaminen i generen un sobrecost per retirar-los, segons ha exposat el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Damià Calvet. El Govern ha engegat una nova campanya per conscienciar de l'impacte d'aquests residus, que porta per nom 'Estem creant un monstre'.

L'any 2013 una bola de greix de 15 tones va col·lapsar la xarxa de clavegueram de Londres i van caldre tres setmanes per resoldre la incidència. València es va gastar més de vuit milions d'euros per retirar 5.000 tones de tovalloletes que obstruïen dos quilòmetres d'un col·lector. A Múrcia l'any passat un col·lector es va desbordar per un tap de 350 quilos de les mateixes característiques. Són només alguns dels exemples dels problemes que generen aquest tipus de residus quan es llencen al vàter, ja que no es desfan i acaben barrejant-se amb aigües residuals i acumulant-se als col·lectors, xarxes de clavegueram i depuradores. Això si abans no embussen els baixants dels immobles o les canonades de l'edifici.

La federació europea EurEau, que aglutina diverses associacions nacionals dels serveis d'aigua, calcula que els costos de netejar l'acumulació d'aquests residus als sistemes de sanejament poden oscil·lar entre els 500 i els 1.000 milions d'euros. A Catalunya no hi ha una estimació però Calvet parlava d'uns 150.000 euros per a ciutats de 200.000 habitants.

Un monstre

La campanya de la Generalitat (que compta amb la col·laboració de l'Àrea Metropolitana de Barcelona i l'Ajuntament de Barcelona) inclou un anunci que busca conscienciar dels perills d'aquests residus a través de referents de pel·lícules de terror. "Encara que no el vegem, estem creant un monstre que fa por, amb unes conseqüències concretes", diu l'anunci. Segons Calvet, la intenció és "implicar" la ciutadania "en l'objectiu comú de la sostenibilitat i l'aprofitament dels recursos hídrics".

La nova campanya de la Generalitat 'Estem creant un monstre' per conscienciar sobre els residus d'higiene personal

Les incidències per aquest tipus de residus no són exclusives de l'àrea metropolitana. A Manresa es recullen cada any unes 17 tones de tovalloletes, i el 2017 la depuradora de Lleida va recollir 247 tones de residus als filtres, la majoria dels quals també eren d'aquest producte.

Al marge de la prohibició

Les tovalloletes van quedar al marge de la prohibició dels productes d’un sol ús que ha aprovat la Unió Europea (UE) i que sí que inclou els bastonets de les orelles, les palletes de begudes i coberts de plàstic. En el cas de les tovalloletes, com en els tampons i compreses, la directiva comunitària exigeix als fabricants canvis en l’etiquetatge on s’especifiqui que estan fetes amb un alt contingut de material plàstic, es concreti com s’ha de reciclar el producte i s’adverteixi del dany que pot provocar incomplir aquest mandat i abocar-les al medi.

stats