Societat 26/09/2017

Un campionat per fer de la capital catalana una ciutat ‘roller’

Els World Roller Games celebraran la segona edició el 2019 a Barcelona

Nuria García
3 min
Dos dels participants dels World Roller Games a la ciutat xinesa de Nanjing.

BarcelonaTot just fa 15 dies, la ciutat xinesa de Nanjing posava el punt final a la primera edició dels World Roller Games, el nou format de competició que integra els campionats del món de les diverses modalitats dels roller sports, els esports de roda petita, que estan regulades per la FIRS, la Federació Internacional de Patinatge. I Nanjing li va passar el testimoni a Barcelona, ja que la capital catalana acollirà aquest esdeveniment d’aquí un parell d’anys. De fet, Barcelona hauria d’haver acollit la primera edició dels World Roller Games aquest any, però amb l’arribada d’Ada Colau al consistori l’any 2015 es va demanar a la FIRS endarrerir la celebració d’aquesta cita per poder-la preparar amb el temps necessari.

Seran deu dies durant el mes de juliol del 2019 en què es podran veure les diverses disciplines de cadascuna de les onze modalitats d’esports de roda petita. A banda de Barcelona, també està previst que hi hagi altres subseus, que es definiran en els pròxims mesos. Per acollir proves d’aquest esdeveniment, l’organització pensa en localitats de la província de Barcelona on el patinatge estigui arrelat i on ja hi hagi les infraestructures necessàries. Tot i això, es treballa per fer que el gruix de la competició es concentri a l’Anella Olímpica de Barcelona (el Palau Sant Jordi i l’Esplanada de l’Anella haurien de ser els escenaris de referència) per facilitar l’assistència a les proves tant al públic com als mateixos atletes. “Volem concentrar vuit de les onze disciplines a Montjuïc, utilitzant el 75% de les instal·lacions que van ser olímpiques a Barcelona 92”, explica Marc Caballé, director executiu del comitè organitzador de la cita.

A Nanjing els organitzadors de la cita barcelonina han pres bona nota dels punts a favor, però també d’aquells en què cal millorar. Un dels factors que pretén potenciar Barcelona és la participació de la gent, amb la intenció que els World Roller Games no només deixin un llegat físic en forma d’instal·lacions permanents -com ara la pista que es vol construir on hi havia l’antic Canòdrom, al barri del Congrés-, sinó que també es vol aprofitar l’oportunitat per potenciar els esports de roda petita i treballar perquè la capital catalana es converteixi en una ciutat més roller. “Volem que sigui un projecte de futur que perduri en el temps amb un llegat. Volem que l’esdeveniment ajudi a conèixer millor aquests esports, que quedin instal·lacions per practicar-los i també per potenciar la indústria que mou aquest sector”, avança Benjamí Pons, patró de la Fundació Roller Sports i vicepresident de la Federació Catalana de Patinatge. “Visualitzem uns World Roller Games creadors, que generin riquesa i que siguin sostenibles des del punt de vista econòmic i social”, afegeix Pons.

Nanjing ha acollit la primera edició d’aquest nou format de competició durant aquest mes de setembre, i a la ciutat xinesa ja s’ha vist la potencialitat d’un esdeveniment d’aquest tipus. Segons els comptes dels organitzadors de la cita barcelonina, es preveu una assistència de 120.000 espectadors, una xifra a la qual caldrà afegir-hi les 6.000 persones que integraran la comitiva esportiva, entre atletes i entrenadors, que aterraran a la Ciutat Comtal provinents de 116 països diferents (més del doble de nacionalitats de les que han participat a Nanjing).

“A Barcelona volem marcar tendència, que tots els visitants gaudeixin d’un esdeveniment que serà únic”, assegura Carmelo Paniagua, president de la Federació Espanyola de Patinatge i també del Comitè Organitzador dels World Roller Games.

Onze modalitats

En total es podran veure onze modalitats d’esports de roda petita, començant per l’hoquei patins i el patinatge artístic, a més d’altres modalitats més creatives, com ara l’inline freestyle, el roller freestyle i l’ skateboard, alguna de les quals ja arrelades a la ciutat, on hi ha espais per poder-los practicar. De fet, el caràcter innovador de Barcelona farà que de cara a aquesta segona edició dels World Roller Games s’hi inclogui una nova modalitat, l’ scooter, el tradicional patinet.

A la pista que s’ha de construir al barri del Congrés s’hi haurien de disputar les proves de patinatge de velocitat. Es tracta de curses individuals o per equips que es fan en un circuit ovalat i en què l’estratègia i la resistència són claus. Hi ha diverses disciplines, com ara l’esprint, els relleus, la contrarellotge i la marató. Les proves de patinatge de velocitat seran un dels 32 esports olímpics als Jocs Olímpics de la Joventut que se celebraran l’any vinent a Buenos Aires.

stats