Societat 05/10/2017

Un nou fàrmac podria millorar la supervivència de pacients de càncer de mama

El medicament desenvolupat serviria a les pacients de càncer de mama avançat amb metàstasi cerebral

Ara
2 min
Les mamografies són una de les principals eines de diagnòstic del càncer de mama, però moltes dones les se fan sense necessitat. / KEITH BROFSKY

BarcelonaEl pronòstic i l'esperança de vida dels pacients de càncer de mama en estat avançat amb metàstasi cerebral podria millorar enormement i deixar de ser una malaltia incurable. Així ho conclou un estudi publicat per l'Institut Oncològic Baselga (IOB) i coliderat pel doctor Javier Cortés, que ha demostrat l'ús "eficaç" de l'etirinotecan pegol en alguns casos i es convertirà, molt probablement, en la primera quimioteràpia específicament aprovada per a aquest grup de pacients.

Malgrat que només entre un 10% i un 15% de les dones amb un càncer de mama avançat desenvoluparan una metàstasi cerebral, la supervivència d'aquesta metàstasi és molt baixa: se situa per sota del 5%. En xifres generals, el càncer de mama és el que es metastatitza en més òrgans i resulta ser la segona causa de metàstasi cerebral.

Tot i la millora dels índexs de supervivència i curació de les pacients amb un càncer de mama, que se situa entre el 75% i el 80% a escala global, aquest tumor segueix sent el més freqüent en dones. Gràcies als avenços en neurocirurgia, radioteràpia i oncològica s'està obrint una nova era més esperançadora. Malauradament, la millora en els tractaments de pacients amb metàstasis cerebrals avança lentament perquè els medicaments existents fins ara no podien travessar la barrera que protegeix el cervell i, per tant, no hi podien actuar. Per això, "l'aparició de nous tractaments, la cirurgia guiada per navegadors i una radiocirurgia més precisa han revolucionat de manera extraordinària el seu maneig clínic, segons ha explicat José Pérez, director del programa d'investigació de l'IOB.

Aquesta millora en el pronòstic ha propiciat també que es dissenyin estudis clínics específics de pacients amb càncer de mama i metàstasis cerebrals que, fins ara, quedaven excloses dels estudis clínics a causa dels mals pronòstics. El tumor maligne de mama segueix sent el més freqüent entre les dones i el segon més mortal, després del de pulmó. Per això, l'objectiu principal dels oncòlegs és, des de ja fa anys, cronificar-lo i pal·liar-ne els símptomes.

En aquest sentit, actualment l'Institut Oncològic Baselga lidera els estudis més importants a escala mundial amb fàrmacs nous que poden suposar canvis molt significatius pel que fa al tractament i la supervivència dels pacients oncològics.

stats