Publicitat
Publicitat

Les pacients amb càncer de mama metastàtic viuen ara el doble que fa 20 anys

"No podem parlar de curació, però sí de més anys de supervivència amb bona qualitat de vida", diuen els oncòlegs

La supervivència de pacients amb càncer de mama en estat de metàstasi és el doble ara que fa 20 anys, i cada vegada són més les persones que aconsegueixen conviure amb la malaltia durant més d'una dècada. "No podem parlar de curació, però sí de més anys de supervivència amb bona qualitat de vida", ha destacat aquest dimecres el doctor Miguel Gil, especialista en càncer de mama. L'oncòleg ha intervingut en una jornada dirigida a pacients amb aquesta malaltia que l' Hospital Universitari de Bellvitge i l' Institut Català del Càncer (ICO) han organitzat amb motiu del Dia Mundial contra el Càncer de Mama.

L'investigador de l'Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), Manel Esteller, ha estat l'encarregat d'explicar als assistents, pràcticament tots dones, què és el que fa que un tumor es torni metastàtic i com pot ajudar l'epigenètica a combatre les cèl·lules canceroses. En aquest sentit, ha informat que existeixen uns gens que es produeixen a l'ADN i que ens haurien de protegir contra el càncer evitant que les cèl·lules canceroses creixin, proliferin i es disseminin. No obstant això, hi ha cèl·lules que a aquests gens els posen un senyal epigenètic, que és una marca química que en bloqueja l'activitat i, en conseqüència, dóna via lliure a l'extensió del càncer.

L'objectiu dels investigadors és utilitzar aquesta informació per desenvolupar un fàrmac dels denominats "epigenètics" que permeti activar de nou els gens protectors del càncer en pacients de càncer de mama. Esteller ha ressaltat que, en l'actualitat, ja existeixen quatre fàrmacs que s'estan usant amb resultats positius en pacients afectats per leucèmies i limfomes. Aquest tipus de fàrmacs permetrien  personalitzar encara més el tractament que en aquests moments reben els pacients de càncer de mama en estat de metàstasi.

En l'actualitat, un 25% de pacients de càncer de mama acabaran desenvolupant metàstasi, cosa que significa que les cèl·lules tumorals es disseminaran i creixeran en altres òrgans com ossos, fetge i pulmons. Tant Esteller com el doctor Gil ha insistit en la necessitat d'implicar un equip multidisciplinari per combatre aquest tipus de càncers, amb investigadors, metges, psicòlegs i fins i tot treballadors socials. "Com que no es pot curar, augmentar la supervivència i la qualitat de vida són els objectius que hem de tenir davant un càncer de mama metastàtic", ha resolt Gil. L'oncòleg ha indicat que per aconseguir-ho s'ha constatat que és millor usar un tractament seqüencial i no "cremar totes les naus des del principi", cosa que se solia creure que era la millor opció en el passat.

Segons dades del Pla Director d'Oncologia, a Catalunya cada any es diagnostiquen uns 4.200 casos de càncer de mama, que majoritàriament afecten dones. En aquest sentit, aquest tipus de tumors representen gairebé el 30% dels càncers femenins, i també són la primera causa de mort per càncer en aquest sexe, amb unes 1.000 defuncions cada any.

Visibilitzant l'assetjament sexual

Més continguts de