SALUT
Societat 26/01/2011

Desenvolupen un gel de plaquetes que restitueix la mama després treure tumor

Cirurgians de l'hospital Germans Trias i Pujol de Badalona han desenvolupat un gel de plaquetes que serveix per restituir el volum d'una mama després de l'extracció d'un tumor, que es col·loca en el mateix acte quirúrgic i permet conservar la forma del pit

Redacció
2 min

BarcelonaLa tècnica, que s'ha elaborat en col·laboració amb el Banc de Sang i Teixits de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), és pionera al món i ja s'ha aplicat a mig centenar de dones amb molt bons resultats, segons que ha informat el centre en un comunicat.

El tractament és fruit d'un projecte d'investigació liderat pel cirurgià Joan Francesc Julián, i constitueix una nova tecnologia aplicada a la cirurgia que no requereix reconstruccions posteriors ni la col·locació de pròtesis mamàries per pal·liar el buit que genera l'extracció d'un tumor mamari.

Des del centre s'ha assenyalat que les plaquetes s'obtenen de la sang d'un donant i amb elles s'elabora un gel amb una consistència similar a la de la mama, que restitueix el seu volum i regenera de mica en mica les fibres de col·lagen perdudes.

Encara que circulen per la sang, les plaquetes no són cèl·lules, sinó fragments cel·lulars, de manera que encara que siguin d'un donant no generen rebuig del receptor. A més, contenen factors de creixement i immunomoduladors que acceleren la reparació i regeneració del teixit.

Actualment 7 de cada 10 dones que tenen un càncer de mama necessiten una tumorectomia o extracció del tumor, mentre que 3 de cada 10 requereixen una mastectomia, que suposa l'extracció total del pit.

En el cas de les tumorectomies, fins ara no es reconstruïa la mama en el moment d'extreure el tumor, sinó posteriorment, i una vegada apareguda la deformitat s'omplia la zona amb àcid hialurònic o amb greix de la pacient, però no sempre amb els resultats esperats.

Fonts de l'hospital Germans Trias i Pujol han remarcat que en el mig centenar de dones que s'han tractat amb aquest nou gel els resultats han estat molt bons en la pràctica totalitat dels casos, ja que entre un i dos anys després la mama mantenia la seva forma i volum, i cap pacient tractada amb aquesta tècnica ha presentat recidiva del tumor, fins ara.

També han puntualitzat que, de fet, les plaquetes s'usen des de fa temps per la seva funció regeneradora en les lesions d'esportistes d'elit, en odontologia, en el tractament de les úlceres cutànies per pressió, i en cirurgia oral o maxil·lofacial, però que fins ara mai s'havia usat en gel per restituir volums.

La nova tecnologia l'han patentat les tres institucions implicades en el projecte, l'hospital i l'institut Germans Trias, la Universitat Autònoma de Barcelona i el Banc de Sang i Teixits, i la patent s'ha obtingut per omplir els buits que deixen les extirpacions dels tumors de mama, i per omplir altres regions del cos humà.

En el desenvolupament d'aquest gel, a més del doctor Joan Francesc Julián, que ha coordinat la investigació, han participat els doctors Jordi Navinés, Joan Ramon Grífols, Itziar Pascual, Mireia Botey, Antonio Mariscal, Sara Vizcaya, Rosa Ballester, Eva Castellà, María del Carmen Sánchez, Francesc García Cuyàs i Jaume Fernández-Llamazares.

stats